Volledig scherm
Het voormalige schoolgebouw van MBO Amersfoort aan de Clarenburg in Leusden. In dit pand, op een steenworp afstand van winkelcentrum De Hamershof, worden mogelijk vanaf februari of maart voor anderhalf jaar vierhonderd vluchtelingen opgevangen. © Saskia Berdenis van Berlekom

Opvang 400 vluchtelingen in leegstaande MBO Leusden

Het leegstaande pand van MBO Amersfoort aan de Clarenburg 1 wordt een noodopvang voor  maximaal 400 vluchtelingen gerealiseerd.Dat heeft de gemeente Leusden gisteren bekend gemaakt. Het gemeentebestuur heeft met het COA afgesproken dat de vluchtelingen er maximaal anderhalf jaar kunnen verblijven.

Daarna worden er woningen gebouwd op deze locatie. Waarschijnlijk wordt de opvang in februari/maart in gebruik genomen.   Leusdenaren kunnen komende vrijdagavond terecht met hun vragen op het gemeentehuis. Dan is er een zogeheten 'inloopbijeenkomst' tussen 18.00 en 21.00 uur. Die is alleen bedoeld voor Leusdenaren, die zich dan ook moeten identificeren.

Leusderheide
Het pand staat in het dorp bekend als het voormalige SBBO-gebouw. De afgelopen weken is met spoed gezocht naar locaties voor noodopvang, omdat er te weinig ruimte is in de reguliere azc's in Nederland en deze mensen onderdak nodig hebben, aldus Leusden. Waarschijnlijk kan de opvang in februari/maart 2016 in gebruik worden genomen. De periode daarvoor is nodig om de locatie geschikt te maken voor bewoning.
De gemeente Leusden besloot de school aan te bieden aan het COA toen bleek  dat een locatie in de buurt van de Leusderheide minder geschikt was.

Perfect
Na onderhandelingen met de eigenaar van het pand is er een akkoord uitgerold om de school te gebruiken als noodopvang. ,,Perfect gebeurd, in goed overleg met de burgemeester,'' stelt raadslid John van Halderen van D66 vast. De VVD stelt dat er hiermee een raadsbrede motie wordt uitgevoerd.
De komst van een nieuwe opvang komt zeven jaar na de sluiting van het asielzoekerscentrum in Leusden, dat van 1997 tot 2008 aan de Larikslaan heeft gestaan.
Leusden deed nog voor de zomer een dappere poging vluchtelingen op te vangen in twee ongebruikte kantoren op de Princenhof. Het COA wees het aanbod af.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort