Oud-verzetsstrijder Wil (102) geridderd: zelfs ná haar arrestatie saboteerde ze werkzaamheden in het concentratiekamp
De 102-jarige oud-verzetsstrijdster Wil van Gurp is vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden in het gemeentehuis van Baarn. Burgemeester Mark Röell speldde haar de onderscheiding op.
Delen per e-mail
Van Gurp heeft als verzetsstrijder het verzetskruis mogen ontvangen. Nadat Van Gurp jarenlang de traumatische ervaringen van de Tweede Wereldoorlog heeft weggestopt, is ze er pas op latere leeftijd over gaan praten.
Mevrouw Van Gurp zag de Duitse bezetting als een groot onrecht en sloot zich aan bij een verzetsgroep. Ze bezorgde distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en bezorgde zelf een keer dynamiet aan de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen.
Ze werd opgepakt op 10 juni 1944 en is vanaf het Oranjehotel in Scheveningen via concentratiekamp Vught en Ravensbrück in Dachau terechtgekomen, waar ze in de fabriek van Agfa Kamerawerke in München, een buitenkamp van Dachau, tijdontstekers moest maken voor granaten. De groep van zo’n 250 vrouwen, die deze dwangarbeid moest verrichten, saboteerde de productie zoveel mogelijk door zich bijvoorbeeld ziek te melden en heel langzaam te werken.
Bevrijding
Na de bevrijding door de Amerikanen, is Van Gurp via Zwitserland, Frankrijk en België op 21 mei 1945 aangekomen in Oudenbosch. Na een paar maanden kreeg ze de kans om als begeleidster met een groepje kinderen naar Leeds in Engeland te gaan. De kinderen werden daar ondergebracht om aan te sterken. Later is mevrouw Van Gurp in Baarn bij de Philips Phonografische Industrie gaan werken en deel gaan nemen aan het maatschappelijk leven in Baarn.
Ze was onder andere secretaris van de tennisclub van de PPI, die nu nog als tennisvereniging Phonosmash bestaat. In 2015 was mevrouw Van Gurp een van de twaalf geportretteerde gevangenen in de tentoonstelling ‘Geen nummers maar Namen’ over Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.
Op vele scholen heeft ze kinderen voorgelicht over de Tweede Wereldoorlog en heeft zo het oorlogsverleden levend gehouden. Dit was ook de start van het vele vrijwilligerswerk dat zij in Baarn en omgeving heeft gedaan. Ze deed boodschappen voor wie dat zelf niet meer kon, ging mee op ziekenhuis- of artsenbezoek met ouderen die dit niet meer zelf konden en ze had altijd een luisterend oor. Zelf in het verzorgingshuis waar ze nu zelf woont ging ze thee schenken en spelletjes organiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na besmetting met meningokokken kan het snel gaan: ‘Het begon met oorpijn’
Meningokokkenziekte is relatief onbekend, zeldzaam en onvoorspelbaar. Word je er ziek van, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Toch weet bijna de helft van de ouders van jonge kinderen niet wat meningokokkenziekte is. Dat moet veranderen, vinden een expert en ervaringsdeskundigen. -
Amersfoortse componist en andere muzikanten uit de regio werken mee aan landelijk lied voor basisscholen
Utrecht levert een grote artistieke bijdrage aan het lied De aarde is ons lief dat donderdag tijdens De dag van de aarde landelijk wordt gepresenteerd. Componist Edwin Schimscheimer komt uit Amersfoort, celliste Fama Koning is geboren in Utrecht en IJsselsteinse Melanie Reindertsen verzorgt de zang. -
Rookgranaat van leger veroorzaakte brand op Leusderheide: één hectare natuur verloren
Een rookgranaat van een legereenheid in opleiding heeft dinsdag de grote brand op de Leusderheide veroorzaakt. Dat laat het ministerie van Defensie desgevraagd weten. Bij de brand is naar schatting 1 hectare aan natuur op het oefenterrein in Leusden verloren gegaan. -
Metaalwerknemers bij Voestalpine leggen weer het werk neer en voeren actie in ‘staakstraten’
Werknemers in de metaalsector leggen maandag opnieuw het werk neer bij onder andere Voestalpine-Polynorm en Flamco in Bunschoten en Dynnig en VDL MPC in Amersfoort. Met de 24-uursstaking zetten ze hun eisen voor een betere cao kracht bij. -
PREMIUM
Amersfoort gaat onderzoeken hoe huren vastgezet kunnen worden én hoe er meer koopwoningen kunnen komen
Een opsteker voor wie in Amersfoort een betaalbare woning zoekt: de gemeente gaat in overleg met woningcorporaties kijken of de huren voor zogenoemde middeldure huizen voor altijd vastgezet kunnen worden, en tegelijkertijd uitzoeken hoe er meer sociale koopwoningen kunnen worden gebouwd in de stad.
-
Garantie op smartphones en tv's: zo zit het
Verkopers zijn niet altijd even happig om je de garantie te bieden waar je volgens de wet recht op hebt, dus we zetten de belangrijkste punten om te onthouden op een rij. -
PREMIUM
Aantal woninginbraken in de regio spectaculair gedaald: alleen Baarn nog in trek
Inbrekers sloegen afgelopen najaar en winter fors minder vaak hun slag in de regio. Het aantal inbraken is in de wintermaanden meer dan gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Opvallend genoeg weet het dievengilde Baarn nog steeds wél goed te vinden. -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie.
In samenwerking met indebuurt Amersfoort