Volledig scherm
Een artist’s impression van hoe de straten in Hooglanderveen eruit moeten gaan zien. © Gemeente Amersfoort

Oude dorpskern van Hooglanderveen krijgt metamorfose

De gemeente Amersfoort pompt iets meer dan 1,8 miljoen euro in een metamorfose van de belangrijkste straten van het dorp Hooglanderveen. Er worden nieuwe klinkers gelegd, er komen nieuwe straatlantaarns én het complete riool wordt vervangen.

De straten die worden aangepakt zijn de Heideweg (en dan specifiek het gebied tussen de Willem Tomassenlaan en de spoorlijn) en de Van Tuyllstraat (tussen de spoorlijn en de Holleweg).

Het gebied krijgt een apart regenwaterriool, dat het opgevangen regenwater naar het dichtstbijzijnde open water loodst in plaats van naar de rioolwaterzuivering. Die aanpak moet voorkomen dat bewoners bij hevige regenval natte voeten krijgen, en daarnaast uitdroging van de bodem tegengaan.

Beide wegen krijgen ook een nieuwe inrichting. De oude klinkers worden vervangen en er komt een brede zwarte band tussen rijbaan en trottoir. In dit project wordt ook de Bombiezen meegenomen, een zijstraat van de Van Tuyllstraat. Het ontwerp moet het ‘dorpse karakter en de unieke identiteit van Hooglanderveen benadrukken’, aldus de werkgroep die er verantwoordelijk voor is.

Het ‘dorpse karakter’ moet worden versterkt door het plaatsen van nieuwe straatlantaarns. Die zien er klassiek uit maar zijn voorzien zijn van moderne ledlampen. De hoop is dat deze lampen veel langer meegaan, en tegelijkertijd energiezuinig en dus goedkoop werken. Het plan van aanpak begint op de Heideweg, en start nog deze maand. Als de aannemer daar klaar is, gaat hij door naar de Van Tuyllstraat. De gemeente verwacht dat het hele project volgend voorjaar is afgerond.

Bomen

Aan het project gaat een lange geschiedenis vooraf. Juni 2017 is al een eerste bijeenkomst gehouden over de plannen, die uiteindelijk in april vorig jaar zijn gepresenteerd aan de bewoners.

 In december vorig jaar werd de eerste aanzet al gegeven, door bomen te planten in de voortuinen van huizen langs de route. Bij het ontwerp bleek namelijk dat er te weinig ruimte overbleef om bomen te planten op de weg. Omwonenden bleken ze in plaats daarvan graag op eigen terrein te willen hebben.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort