Volledig scherm
PREMIUM
Veronique Groen (l) en Sandra Stallinga met robotbaby’s © danielle te beest

Ouders van uit huis geplaatste kinderen oefenen met robotbaby

Een Real Care Baby moet ouders van uit huis geplaatste baby's gaan helpen. Een robotbaby als levensechte oefenpop.

Volledig scherm
De robotbaby’s van De Rading ogen levensecht. © danielle te beest

Pleegzorginstelling De Rading Jeugd en Opvoedhulp gaat de komende tijd hierop inzetten. Ook hoopt de instelling het heen en weer plaatsen van baby's te verminderen.

Het project Real Care Baby is een aanvulling op het bestaande hulpverleningsplan waarin snel duidelijk moet worden of ouders de opvoeding van hun kindje aankunnen of niet. Volgens het CBS zijn er vorig jaar ruim zeventienduizend kinderen in pleegzorg geplaatst. Hiervan waren er bijna zeventienhonderd tussen de nul en vier jaar. Een 'hele kwetsbare groep' volgens de Rading.

Ondanks dat het project nog in de kinderschoenen staat, is de pleegzorginstelling wel al heel enthousiast. ,,De Real Care Baby kun je vergelijken met een hele dure Baby born pop. Dankzij de vele geavanceerde functies, is het net een echte baby. Heeft de baby het te warm of te koud gehad? Heeft de baby te lang in een maxicosi gezeten? Of heeft de baby wel alle flesjes helemaal leeggedronken en een boertje gelaten? Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het controleren'', aldus projectleider Sandra Stallinga.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort