Volledig scherm
PREMIUM
Theatermaker Leon Giesen kamde voor zijn nieuwe voorstelling met een peloton van de genie een bos in Baarn uit, op zoek naar een schat uit de Tweede Wereldoorlog. © Marcel Prins

Over de oorlog en een schat

theaterDe Utrechtse theatermaker/muzikant Leon Giesen, alias Mondo Leone, heeft een nieuw verhaal te vertellen. Ook nu spelen de oorlog en een verdwenen schat een belangrijke rol.

Een jaar of vier geleden prikkelde Giesen ieders fantasie met zijn kundig onderbouwde verhaal dat hij de code gekraakt had die naar Hitlers schat met goud en diamanten zou leiden. In het Zuid-Duitse Mittenwald zou de poet begraven liggen. De straat ging er open, maar helaas.

Nu komt de rasverteller met een nieuwe story, getiteld Het lot van Loterijman. De naam verwijst naar Arnold of Aaron Loterijman, een ondergedoken Joodse tandarts, die aan het einde van de oorlog werd vermoord. Een Duitse oorlogsmisdadiger, Willi Kulla, had dat op zijn geweten. Voor de oorlog was hij slager, later SS'er aan het Oostfront, daarna kok bij de Sicherheitsdienst.

Hij vermoordde niet alleen Loterijman, maar ook verzetsman Ernst van Kempen. In de buurt van de moordplek in het Baarnse Bos zou hij ook iets begraven hebben: goudstaven, diamanten, pistolen.

De veroordeelde Kulla mocht na zijn vrijlating nooit meer in Nederland komen, maar stak in 1959 toch stiekem de grens over om in Baarn zijn schat op te graven. Hij kon zijn oorlogsbuit echter niet meer vinden, doordat de drie bomen die hij bij het verstoppen als referentie had gebruikt, weg waren.

Een jaar later deed ook de Nederlandse regering een (vergeefse) poging, waarna oorlogsmisdadiger Kulla een tijdelijke verblijfsvergunning kreeg, zodat hij de juiste plek aan kon komen wijzen. Maar hij kwam niet. Einde verhaal.

Gastconservator
Zo niet voor Leon Giesen. Vorig jaar ging hij als gastconservator van het Nationaal Militair Museum (NMM) op onderzoek uit.

Hij vond de moord op Loterijman en liet een peloton van de genie het Baarnse Bos doorzoeken, zodat we nu voor eens en voor altijd weten of er iets begraven ligt in het Baarnse Bos. Of heeft gelegen.

Waarover meer tijdens Giesens voorstelling, met daarin film, foto's en muziek, zoals we van hem gewend zijn. De première is op 15 april in het auditorium van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Daarna doet Giesen daar nog een aantal keren zijn verhaal.

Op 4 mei is er in Utrecht een bijzondere uitvoering in Het Huis Utrecht aan de Boorstraat 107.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort