Volledig scherm
Het Eemhuis aan het Eemplein waarin ook de bieb zit. © AD

Overlast in bieb lijkt niet te beteugelen

Extra beveiligers, camera's waarop gezichtsherkenning mogelijk is en misschien een identificatieplicht. Die wapens zet bibliotheek Eemland in om te proberen de dagelijkse overlast van jongeren in het Eemhuis te beteugelen.

Quote

Het probleem met deze jongeren is dat ze totaal geen gevoel voor autoriteit hebben. We worden uitgela­chen

Erno de Groot, directeur

Directeur Erno de Groot van bibliotheek Eemland is klaar met de jongeren die zijn bibliotheek sinds de opening in 2014 terroriseren. De overlast is zelfs zodanig dat De Groot sinds deze week extra beveiliging inhuurt.  

Volgens De Groot gaat het om een groep van ongeveer tachtig voornamelijk allochtone jongeren van tussen de 10 en 18 jaar. ,,In groepjes van tien tot twintig man verspreiden zij zich dagelijks over de bibliotheek, waar ze via mobieltjes contact met elkaar houden. Dat gaat er heel luidruchtig aan toe. Soms worden er zelfs drugs gedeald. Daar hebben we duidelijke aanwijzingen voor. Als je er wat van zegt, krijg je een heel grote mond en ontstaat er echt een dreigende situatie. Mijn medewerkers zijn daar niet voor opgeleid."

Geen aandacht
Ook bezoeker Marjon de Jong, moeder van de 6-jarige Pieter, ervaart de situatie in de bibliotheek als heel vervelend. ,,Ik zie en hoor de jongeren, maar verder probeer ik er  geen aandacht aan te besteden. Voor mijn zoontje is dat helaas anders. Zodra wij bij de bibliotheek aankomen, pakt hij mijn hand altijd stevig vast en die laat hij pas los, als we weer weg zijn.''

De Groot: ,,Het probleem met deze jongeren is dat ze totaal geen gevoel voor autoriteit hebben. Als we iemand voor een paar maanden de toegang ontzeggen, worden we gewoon keihard in ons gezicht uitgelachen.''

Vorig jaar heeft de bibliotheek ook al extra beveiliging ingehuurd. Eind december leek de situatie onder controle. Daarom is de beveiliging begin dit jaar teruggeschroefd. ,,Dat was de grootste fout die we konden maken. De situatie werd gelijk van kwaad tot erger. Op social media verschenen oproepen om weer in de bibliotheek af te spreken.'' De Groot heeft de problemen vorige week met de gemeente besproken en aangedrongen op snel handelen. ,,We gaan nauw samenwerken met de gemeente en de politie. Zodra we weten wie iemand is, nemen we contact op met school en zal de wijkagent een huisbezoek afleggen. Hopelijk geeft dat een signaal af van 'we kennen je' en heeft die aanpak meer succes dan de jongeren alleen wegjagen uit de bibliotheek."

Woordvoerders Iris van Veen van de gemeente en Cornelie Hogeveen van de politie geven aan dat de samenstelling van de groep aan verandering onderhevig is, maar dat ze wel in kaart hebben om welke jongeren het gaat. Ook zouden wijkagenten al huisbezoeken hebben gedaan en de politie de jongeren regelmatig hebben aangesproken op het Eemplein.

Onder controle
De Groot weet hier niks van. ,,Voor ons is niet duidelijk wie die probleemjongeren nou precies zijn. Daarnaast is de situatie nooit écht onder controle geweest. Alleen als wij zelf de beveiliging opschroeven en erbovenop zitten. Maar de beveiliging betaal ik uit eigen zak. Straks ben ik alleen nog maar de beveiliging aan het betalen en kan ik geen nieuwe boeken meer kopen.''

Als laatste redmiddel denkt De Groot aan identificatieplicht. ,,Ik wil er eigenlijk nog niet aan denken, want de bibliotheek is een openbare plek. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat de bibliotheek een fijne plek voor iedereen is."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort