Turn off for: Dutch

Overleg over woonsituatie Qiyas (15) en Zuzu (6)

VIDEOHet Centraal opvang Asielzoekers (COA), de gemeente Amersfoort, de GGD, zorginstelling Amerpoort en hulpverleningsorganisatie Veilig Thuis hebben vandaag overlegd gepleegd over de nijpende woonsituatie van asielkinderen Zuzu (6) en Qiyas (15). 

Volgens dossiers van Veilig Thuis gaat het niet goed met de twee zieke en gehandicapte kinderen in het Amersfoortse asielzoekerscentrum.

Om de spanningen wat te verlichten gingen voor Qiyas, die twee keer is geopereerd vanwege epilepsie, vandaag dankzij de organisatie Make-A-Wish enkele dromen in vervulling. Hij mocht een ritje maken in een limousine en een boottocht over de Eem. Ook mocht hij een computerspelletje uitzoeken. 

Limousine

Qiyas werd bij het azc met een limousine opgehaald. En niet zo’n kleintje ook. Hij glundert als hij na een rondritje uitstapt bij het Eemplein, waar hij wordt opgevangen door zijn familie.

Daar is ook Jan Pijnappel, tolk en vertrouwenspersoon van de familie. De wens kon volgens hem in vervulling gaan door bemiddeling van de afdeling hersenchirurgie van het UMC in Utrecht. ,,Hij wordt verwend vanwege de omstandigheden waarin hij leeft in het azc. Het is een prachtige manier om wat van de spanning weg te nemen van de situatie waarin hij verkeert. Wij vinden dat ze meer woonruimte zouden moeten hebben. Maar dat wordt feitelijk genegeerd door het COA, vind ik.’’

De hoop is, zegt Pijnappel, dat volgend najaar bij een extra operatie een stukje weefsel wordt verwijderd. ,,Eerder is niet mogelijk vanwege wachtlijsten. We hopen dat er een tijdelijke - of liever nog een definitieve - verblijfsvergunning voor de familie komt. Want in Azerbeidzjan hebben ze deze voorzieningen helemaal niet. Daar kan hij niet worden geopereerd.’’

Qiyas kijkt al met een schuin oog naar de boot die voor hem klaar ligt. ,,Zin in!’’, zegt hij glunderend. Dan kiest de boot het ruime sop.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort