Volledig scherm
© ANP

Ozb in Leusden mogelijk omhoog

Een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) ligt in Leusden op de loer. Dit als mogelijke maatregel om het enorme begrotingstekort op de zorg tegen te gaan.

Leusden komt dit jaar 745.000 euro tekort voor de sociale zaken. Dat is wat overblijft, nadat er vier ton uit de reserves, bedoeld voor de zorg, en nog eens 430.000 euro uit de algemene reserves zijn gehaald om het begrotingstekort aan te vullen.

Die pot reserves voor zorg is inmiddels leeg. Omdat daar niet meer uit te putten valt, zal het begrotingstekort alleen nog maar verder oplopen. In de jaren 2020, 2021 en 2022 komt Leusden jaarlijks ruim 1,5 miljoen te kort om de zorg te kunnen betalen.

Dit blijkt uit een rapport, waarin ook een aantal mogelijkheden wordt genoemd voor het dichten van het gat.

Uiterste geval

In het uiterste geval zouden Leusdense huizenbezitters in 2020 zo'n 19 euro meer betalen dan nu. In 2023 groeit dat bedrag uit tot 75 euro, wat Leusden een miljoen per jaar oplevert. In het voor Leusde-

naren minst erge scenario komt de verhoging op een paar euro in 2019 en op 15 euro in 2023. Deze variant levert Leusden 'maar' twee ton op in 2023.

Het is niettemin nog maar de vraag of de ozb straks ook echt omhooggaat. De gemeente ziet de relatief lage belastingen als paradepaardje. De ozb bedroeg dit jaar 605 euro per jaar, tegenover een landelijk gemiddelde van 740 euro. Dat is mede te danken aan oud-wethouder Albert Dragt, die in de jaren 2016, 2017 en 2018 een dikke streep door een voorgenomen ozb-verhoging zette. Dezelfde ambitie is te zien bij het huidige college. In het coalitieakkoord staat dat 'gemeentebelastingen in beginsel niet worden verhoogd'. Mede daarom zien de fracties van CDA en VVD de verhoging niet zitten. Beide partijen vinden dat belastingverhoging als allerlaatste redmiddel mag worden ingezet.

Zo denkt niet iedereen erover. Wat betreft Annet Belt van de SP mag de ozb omhoog, maar dan alleen voor mensen met een hypotheek die hoger is dan de nationale hypotheekgarantie (290.000 euro.). ,,Het gaat om een paar tientjes per jaar voor mensen met een dikke portemonne.''

Duidelijk is dat een verhoging van de ozb alleen niet genoeg zal opleveren om het tekort weg te werken. Als die wordt doorgevoerd, zal het één van meer maatregelen zijn.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort