Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

Paarse zee langs Doornseweg door bloeiende heide

Wie langs de Doornseweg bij Leusden fietst, zal het niet zijn ontgaan: de bloeiende heide heeft het Treekerpunt veranderd in een paarse zee. Ook op andere plaatsen op de Heuvelrug is het genieten van de purperen weelde. Na de droogte van vorig jaar leek het slecht gesteld met de heideplanten, hebben zij zich toch hersteld?

Stadsecoloog Willem Kuijsten van de gemeente Amersfoort houdt een slag om de arm. ,,Ik zie wel dat het overgrote deel mooi paars in bloei staat, maar bijvoorbeeld bij de Stichtse Rotonde heeft de heide zich niet hersteld. Op de zuidhellingen, waar de zon recht op staat, is het grijs.” 

Of de heide zich beter heeft hersteld dan verwacht, durft Kuijsten dan ook niet te zeggen. ,,Ik heb het nog niet goed bekeken. Maar je kon van het voorjaar al zien welke stukken niet dood waren en zouden gaan bloeien.” 

Naar verwachting wordt de dode heide van het najaar verwijderd. Kuijsten: ,,We halen de dode planten weg, zodat jonge scheuten die eronder zitten omhoog kunnen komen. September is de beste tijd om te maaien, dan heeft de zandhagedis zich voortgeplant en is hij mobiel.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort