Volledig scherm
Waterschapsheffing voor gezinnen nam vorig jaar toe met 5 procent. © Waterschap Vallei en Veluwe

Partij: ‘Waterschap belast huishoudens veel zwaarder dan bedrijfsleven‘

De stijgende belasting voor het waterbeheer wordt vrijwel geheel afgewenteld op de huishoudens in de regio. Het bedrijfsleven en de landbouw worden aanzienlijk minder belast. De Algemene Waterschapspartij (AWP) vindt dat onaanvaardbaar.

Voor een gemiddeld huishouden in de regio stijgt de zogeheten watersysteemheffing van Waterschap Vallei en Veluwe dit jaar harder dan de inflatie, heeft de waterschapspartij becijferd. Voor bedrijven, landbouwers en veehouders stijgen de waterschapslasten minder.

Cijfers van de Unie van Waterschappen wijzen uit dat de heffingen voor gezinnen vorig jaar toenamen met 53 miljoen euro, een stijging van bijna 5 procent. ‘Daarmee kwam de stijging volledig op het bord van de huishoudens. In 2020 is dat niet anders’, constateert de AWP.

Onderhoud van dijken

Nederlandse huishoudens brachten het afgelopen jaar 1.199 miljoen euro op voor het onderhoud van dijken, gemalen en vaarten, en de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast. Dat is 79 procent van de totale belastingopbrengst voor de waterschappen. Het bedrijfsleven droeg 8,5 procent aan de kosten bij, de landbouw 9,5 procent. ‘Bij Vallei en Veluwe is de bijdrage van huishoudens zelfs 85 procent.’

De partij wijst erop dat kantoren van bedrijven en land van boeren grote schade lijden door overstromingen of extreme regenval. Schade aan een bedrijf is volgens de partij meestal aanzienlijk hoger dan aan een woning.

De AWP wil dat bedrijven en landbouwers meer gaan bijdragen aan de waterschapskosten zodat de tarieven voor bewoners omlaag kunnen. Voor volgend jaar vindt de AWP een eerste verlaging van 10 procent voor gezinnen op zijn plaats.

De bestaande lastenverdeling wordt in stand gehouden doordat bedrijfsleven en de landbouw een zware stem hebben in het waterschapsbestuur, licht de AWP toe. Discussies over een rechtvaardiger belastingsysteem lopen volgens de partij vast op het eigenbelang, waardoor de burger volgens de AWP de melkkoe van de waterschappen blijft.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort