Volledig scherm
De regenboogvlag. © ANP

Partijen teleurgesteld over reactie Soest op Nashville

Zes partijen in Soest zijn teleurgesteld dat het gemeentebestuur van Soest geen ‘krachtig signaal van verbinding’ heeft afgegeven als reactie op de Nashvilleverklaring. ,,We hadden gehoopt dat het college zich stevig achter de Soester lhbti-gemeenschap zou scharen.’’

De Nashvilleverklaring, ondertekend door ruim 200 orthodox-protestantse predikanten, leidde vorige week tot grote ophef. Het manifest spreekt zich uit tegen homoseksuele relaties en ‘transgenderisme’. De verklaring leidde tot Kamervragen, felle debatten en gemeenten die de regenboogvlag uitstaken. Maar in Soest bleef het stil, schrijven de zes partijen uit Soest in een kritische brief aan het college.

Unaniem

,,In 2017 hebben de partijen in Soest unaniem een voorstel aangenomen om lhbt+ op de (sociale) agenda te zetten. Dan moet je, als het er echt op aankomt ook met een krachtig signaal komen’’, zegt Yolande Gastelaars, fractieleider van DSN.

Burgemeester Rob Metz hield zich stil en de regenboogvlag werd niet gehesen. Soest kwam vorige week wel met een persbericht waarin het de Nashvilleverklaring veroordeelt.

Toch zijn de zes partijen (DSN, GroenLinks, Soest 2002, LAS, POS en BBS) die de brief hebben ondertekend, daar niet tevreden over. ,,Het is een heel summiere verklaring, waarin staat dat het ‘jammer is dat de verklaring zo veel aandacht krijgt’. Verder staat er nog iets over artikel 1 van de Grondwet dat iedereen gelijk is. Dat is wat ons betreft echt te weinig’’, zegt fractieleider Gastelaars (DSN). ,,Elke gemeente sprak zich vorige week krachtig uit, maar Soest houdt het bij algemeenheden.’’ De partijen hebben het college gevraagd om uiterlijk 2 februari met een reactie te komen. ,,Het is nu te laat om alsnog met een krachtig signaal te komen, maar we kunnen wel over dit onderwerp in gesprek gaan. We hadden ons vorige week achter de Soester lhbti-gemeenschap moeten scharen.’’  

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort