Volledig scherm
Zelfstroom in Den Bosch zegt de grootste verhuurder van zonnepanelen in Nederland te zijn. © Zelfstroom

Pas op de plaats voor zonneveld bij Vathorst

Energieondernemer René van der Borch tot Verwolde heeft zijn aanvraag om bij Vathorst een zonneveld aan te leggen ingetrokken. Maar, zo laat een medewerker van zijn bedrijf Profin weten: dit betekent niet dat hij het hoofd in de schoot legt.

Integendeel: volgens Hans Kurstel, één van de ontwikkelaars bij het financiële advieskantoor aan de Utrechtseweg, is het intrekken van de aanvraag een stap die ‘helaas nodig lijkt’ om het zonneveld uiteindelijk aan te mogen leggen. ,,De gemeente heeft ons laten weten dat onze huidige aanvraag niet tot een vergunning zal leiden, onder meer doordat omwonenden moeten worden gehoord”, aldus Kurstel. Bij een nieuwe aanvraag, die zeker wordt ingediend, wordt hier rekening mee gehouden.

Over de komst van een 11 hectare groot zonneveld in De Laak-Noord, vlak boven Vathorst, is al maanden veel te doen. Omwonenden menen onvoldoende betrokken te zijn bij het proces, vrezen voor verlies van natuurschoon en stelden een petitie op tegen het plan. De weerstand bereikte ook de lokale politiek, die er vervolgens niet uitkwam: het beslispunt werd in maart, een maand na de daadwerkelijke vergunningaanvraag door Van der Borch, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in de ijskast gezet.

Gemeentebestuur 'positief'

Het huidige gemeentebestuur, met D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie, staat in principe positief tegenover de komst van een zonneveld, zo bleek bij de presentatie van het coalitieakkoord in juni. Maar, zo stelt het, wél gecombineerd met ‘een aantrekkelijk groen recreatief gebied’.

Volgens Kurstel zal ook met deze wens rekening worden gehouden bij een nieuwe aanvraag. ,,Wat de vereiste inpassing in het landschap vervolgens betekent voor de omvang van het zonneveld, is onduidelijk.” Het andere heikele punt, de inspraak van omwonenden, laat Profin vooralsnog aan de gemeente. ,,Amersfoort heeft al aangegeven een traject op te starten, dat willen wij dan niet óók gaan doen”, aldus Kurstel.

Inspraakavond

Zeker is dat de gemeente een extra inspraakavond over de zonnevelden in ‘noord’ houdt. Daartoe verplichtte een meerderheid van de gemeenteraad van vóór de verkiezingen van 21 maart op voorstel van het CDA het gemeentebestuur. Wanneer die is, is nog onbekend en zal afhangen van het moment waarop door Profin een nieuwe vergunning wordt aangevraagd. De gemeente heeft volgens Kurstel drie maanden om te besluiten over een vergunningaanvraag, waar eenmalig voor eenzelfde periode uitstel voor kan worden verleend. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort