Volledig scherm
Babbeltruc, ter illustratie. © Thinkstock

Pas op voor babbeltruc: man gaat deuren langs in Leusderkwartier en bedelt om geld voor treinkaartje

Een 41-jarige Leusdenaar is onlangs aangehouden op verdenking van een reeks oplichtingszaken. Door aan de voordeur bij bewoners van Amersfoort en Leusden een smoes op te hangen, troggelt hij herhaaldelijk geldbedragen af die hij nodig zegt te hebben voor een trein- of buskaartje.

Na zijn aanhouding werd de man in afwachting van de behandeling van een eventuele strafzaak op vrije voeten gesteld. Daarna heeft hij zich mogelijk opnieuw schuldig gemaakt aan zogeheten babbeltrucs. Verschillende slachtoffers hebben al aangifte gedaan van oplichting. De politie roept andere gedupeerden van de Leusdenaar op ook aangifte te doen.

De man is onder andere actief in het Leusderkwartier. Hij belt aan en hangt bijvoorbeeld de smoes op dat hij geld nodig heeft voor een kaartje om zo snel mogelijk met de trein naar Utrecht te kunnen, waar een familielid in het ziekenhuis is opgenomen. Volgens een politiewoordvoerder maakt hij zo'n geloofwaardige indruk dat veel mensen bereid zijn hem wat geld te lenen voor het openbaar vervoer. ,,Het gaat steeds om relatief kleine bedragen als twintig euro die hij zo weet af te troggelen.‘’

Volgen

Gedupeerden beseffen dat ze in een babbeltruc zijn getrapt als de man niet zoals beloofd, terugkeert om het geleende geld terug te betalen. De Leusdenaar werd aangehouden, nadat hij een bewoner aan de Fahrenheitstraat had opgelicht. Die vertrouwde de zaak niet, en volgde de verdachte om na te gaan of die daadwerkelijk direct naar het station ging. Toen hij signaleerde dat de man opnieuw op pad was in de wijk, schakelde hij de politie in. Die wist de verdachte op de Bosweg in te rekenen.

De verdachte zou zich in het verleden vaker schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van babbeltrucs. De politie hoopt dat er meer gedupeerden aangifte doen. ,,Veel slachtoffers schamen zich dat ze erin getrapt zijn, maar het is belangrijk dat ze aangifte doen voor een eventuele rechtszaak.‘’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort