Pepernotenliefhebber kan hart ophalen in Amersfoort

Het duurt nog drie maanden voor Sinterklaas met zijn pieten de Eemhaven binnenvaart, maar sinds een week kan de pepernotenliefhebber zijn hart ophalen in de Van Delft Pepernotenfabriek bij het Sint Jorisplein.

Vijftig verschillende pepernoot­smaken. Schappen vol met zakken kruidnoten in alle kleuren van de regenboog. Van herfstige smaken als truffel-kaneel, caramel zeezout, appeltaart, stroopwafel en pumpkin spice, naar wereldse smaken door kruiden als Ras El Hanout, Seroendeng en Sweet Chili tot smaken voor de echte avonturier: drop, zure mat en tompouce.

Volwassenen en kinderen kijken hun ogen uit als ze de nieuwe pepernotenwinkel van Van Delft aan de Riddergang bij het Sint Jorisplein binnenstappen. In het midden van de winkel staat een tafel met smaken pepernoten die klanten kunnen proeven. 

Volgens Kitty van de Breul en Miranda van Essen uit Soesterberg is het zeker niet te vroeg om de eerste pepernoot te eten. Kitty: ,,Je hoort de mensen weleens roepen: nu al pepernoten, in september! Ik vind het onzin. Een pepernoot is een herfstartikel. Tien jaar terug was het erger. Toen kon je in september niet met een pepernoot aan komen.”

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
Het is druk in de pepernotenfabriek. Medewerkster Gina vult de schappen aan. © Saskia Berdenis van Berlekom

Miranda heeft een zoontje van 6. ,,Maar ik denk niet dat hij in paniek schiet als hij ziet dat er al pepernoten te koop zijn. Gelukkig betekent pepernoten voor hem niet direct dat Sinterklaas in het land is.”

Favorieten

Quote

Ik heb net al een pepernoot gegeten. Dat ga ik écht niet vertellen, hoor!

Dirkje van de Voort (12)

De vriendinnengroep Senna Geutjes, Fien Mulder, Francien Klaus, Marit Jennekens en Dirkje van de Voort (allen 12) komen met zachte, enthousiaste gilletjes binnen. Direct hebben ze de eerste pepernoten in de mond. De favorieten: framboos, de feestpepernoot, sinasappel, caramel zeezout, stroopwafel en kokos.

Dirkje heeft eigenlijk met haar gezin de afspraak geen pepernoten te eten vóór 11 november. ,,Maar ik heb net al een pepernoot gegeten. Dat ga ik écht niet vertellen, hoor!” Ze lacht. ,,Ieder jaar proberen we ons er aan te houden, maar elk jaar mislukt het weer. Volgens mij heeft mijn moeder ook al een zak gehaald.”

De meiden hebben laatst al een grote zak pepernoten gekocht. Senna: ,,Veel te vroeg, maar het is zo lekker.”

Shopmanager Cor van de Veer en medewerkster Gina Godamoradpoer (of zoals ze zichzelf noemen ‘kruidnotenier’) zijn blij met het enthousiasme van de Amersfoorters. Gina: ,,Veel klanten zeggen de pepernoten met smaken meer luxe koekjes te vinden. Dus dan breekt dat misschien niet zo met de Sinterklaastraditie.”

Tekst loopt door onder de foto...

Volledig scherm
Pepernoten proeven in de Van Delft Pepernotenfabriek. © Saskia Berdenis van Berlekom

Van der Veer is het daar mee eens. ,,Er wordt wel gezegd: wel vroeg! Dan zeggen wij: maar wel lekker. En dat zijn ze ook. We kunnen er helaas maar een paar maanden per jaar van genieten.” 

Na Sinterklaas sluit de Amersfoortse pepernotenfabriek dan ook.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort