Volledig scherm
Vluchtelingen komen in oktober aan bij sporthal Schuilenburg. © Robert Repko

Petitie: laat vluchtelingen in Amersfoort blijven

Vrijwilligers uit Amersfoort willen dat de vluchtelingen die vorig jaar zeven weken werden opgevangen in sporthal Schuilenburg en de Anne Annemaschool, en nu verblijven in Soesterberg, straks in aanmerking komen voor een woning in de stad.

Quote

De mensen hebben hier al een sociaal netwerk opgebouwd

Vrijwilligster

Op de Facebookpagina van Gastgezin Amersfoort is een petitie gestart om de gemeente en het COA over de streep te trekken.

De initiatiefneemsters waren dinsdag nog doende met het inventariseren van de verblijfwensen van de groep van honderd, die in de noodopvang in Soesterberg wacht  op een uitnodiging van de immigratie- en naturalisatiedienst IND voor het toekennen van de verblijfsstatus. De verwachting is dat zeker de helft van de gezinnen en alleenstaande mannen en vrouwen het liefst woonruimte  krijgt toegewezen in Amersfoort.  
 

Volgens Marinka Huijssoon - die met plaatsgenotes Henja Altena en Carine Heinhuis aan de wieg staat van de actie - worden zowel de vluchtelingen als de bevolking van Amersfoort er beter van. ,,Deze mensen hebben een sociaal netwerk en een vangnet opgebouwd door de intensieve contacten met vrijwilligers. Dat helpt enorm bij de integratie als ze hier eenmaal wonen. Ze voelen zich al min of meer thuis in Amersfoort. Het zou jammer zijn als ze zomaar ergens in Nederland worden geplaatst'', zegt ze.

Potentie
Voor de stad geldt dat ze een groep vluchtelingen met potentie binnenhaalt die hier bovendien graag wil wonen, stelt Huijssoon. ,,We zijn, om het zo maar te zeggen, al vertrouwd met elkaar. En we weten ook dat het gaat om gezinnen met kinderen en om jonge mensen, die willen studeren en iets van hun leven willen maken. De gemeente Amersfoort moet tot het eind van dit jaar nog 400 woningen beschikbaar stellen aan asielzoekers. Dus zeggen wij: reserveer een deel voor de mensen uit deze groep.''

De vrouen achter de petitie putten hoop uit de overeenkomst die de gemeente Houten vorige week sloot met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers over de terugkeer van de vluchtelingen die in oktober 2015  werden opgevangen  in een plaatselijke sporthal. Zodra ze hun verblijfspapieren hebben, staat er in Houten een woning voor ze klaar. Volgens het COA betekent de deal niet dat andere steden ook automatisch vluchtelingen van hun voorkeur mogen huisvesten.

Burgemeester
De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius wil graag om tafel met de vrijwilligers achter de petitie, zo heeft hij laten weten. ,,Het is mooi dat er een goede band is ontstaan tussen de vrijwilligers en de vluchtelingen in de Anne Annemaschool,'' zegt hij. ,,Dit initiatief stemt ons positief in de verwachting dat ook andere vluchtelingen die wij in de toekomst in Amersfoort mogen ontvangen, kunnen rekenen op dezelfde support.''

Quote

Dit initiatief stemt ons positief over de support van de bevolking bij toekomsti­ge opvang

Burgemeester Lucas Bolsius

In samenwerking met indebuurt Amersfoort