Volledig scherm
Jongeren stappen op de nachttrein. © Actiegroep Red de trein!

Petitie voor behoud van nachttrein tussen Amersfoort en Utrecht

Een actiegroep is met een petitie begonnen om de nachttreinverbinding Utrecht - Amersfoort ook na 2020 te behouden. ,,Het is onacceptabel dat de stekker er nu uitgaat. Amersfoort behoort als grote stad in de randstad ook ‘s nachts met het openbaar vervoer bereikbaar te zijn”, zegt Daan Hermsen van actiegroep.

De gemeente Amersfoort besluit binnenkort of ze geld blijft steken in de nachttrein die Amersfoort en Utrecht op vrijdag- en zaterdagnacht met elkaar verbindt. Jaarlijks subsidieert de gemeente het nachtnet met 55.000 euro. 

Volgens de actiegroep Red de Trein! komt het aantal nachtelijke reizigers op de treinverbinding boven het minimumdoel van vijftig dat de gemeente als voorwaarde heeft gesteld.,,Gemiddeld rijden minstens vijftig reizigers met de trein van Utrecht naar Amersfoort”, zegt woordvoerder Daan Hermsen van de actiegroep.

Concertgangers

De treinverbinding wordt veel gebruikt door uitgaanspubliek en concertgangers. Die kunnen nu de laatste trein van 03.00 uur van Utrecht naar Amersfoort halen. Vanuit Amersfoort gaat de laatste om 02.38 uur.

De actievoerders zien geen heil in de oplossing die politiek is aangedragen, om de nachttrein te vervangen door nachtbussen. Dat is volgens de actiegroep met zulke aantallen reizigers niet praktisch en de reis gaat bovendien geen dertien maar zo’n veertig minuten duren.

Als de gemeenteraad een eind maakt aan de nachtelijke treinverbinding, vreest de groepering ook dat busverbindingen vanaf station Amersfoort naar Vathorst, Soest, Leusden en Bunschoten veel reizigers gaan missen.

Gewezen wordt op de risico’s. ,,Jongeren zullen vaker met de auto naar Utrecht gaan om te stappen, met alle gevaren van dien.” 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort