Volledig scherm
Boerderij Groot Schutterhoef in Leusden. © Google Streetview

Philadelphia trekt mensen met afstand tot arbeidsmarkt de zorg in

Philadelphia, zorgverlener voor mensen met een beperking, start een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de zorg in te trekken.

De pilot start 4 september op Boerderij Groot Schutterhoef in Leusden. Vijf werkzoekenden krijgen de kans om een opleiding te volgen tot woonhulp. ,,Het is een opleiding op maat. Afhankelijk van het niveau van de deelnemer duurt het één tot anderhalf jaar”, zegt Pauline Cozijnsen, projectleider van de pilot. Het diploma dat de deelnemers krijgen is in de branche erkend. ,,Nu is het laagste niveau waarop mensen bij ons aan de slag kunnen mbo niveau 2. Dit ligt er nog onder.”

Koffie zetten 

De nieuwbakken woonhulpen krijgen drie kerntaken. Ondersteuning van cliënten van Philadelphia bij het wonen, dus eten klaarmaken, koffie zetten, opruimen. Helpen bij dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld een boodschap halen, een rondje lopen of een spelletje doen. En facilitair werk, zoals vloeren boenen en ramen lappen. ,,Het zijn ondersteunende werkzaamheden en er is altijd een begeleider in de buurt. De woonhulp mag geen medische handelingen uitvoeren, zoals een cliënt wassen of helpen met eten”, aldus Cozijnsen.

Het traject leren-werken is geen nieuwe weg die de zorgorganisatie inslaat. ,,In Groningen zijn we al bezig om onze eigen cliënten op te leiden in de ouderenzorg. Maar voor de gehandicaptenzorg hebben we gekozen voor mensen die niet al cliënt bij ons zijn.”

Mocht de Leusdense pilot succesvol zijn, dan zal Philadelphia besluiten om de opleiding ook op andere locaties in het land aan te bieden.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort