Pijnlijk: ambtenaren Amersfoort maken grappen over cliënt

GeluidsfragmentEen voicemailbericht waarin een gemeenteambtenaar een bijstandsgerechtigde uitlacht, heeft de Amersfoortse sociale dienst in grote verlegenheid gebracht. Een intern onderzoek moet uitwijzen of de betrokken medewerkers een sanctie wacht, aldus verantwoordelijk wethouder Cees van Eijk.

De GroenLinks-bestuurder ging vanavond op het stadhuis diep door het stof vanwege de blunder, die door de SP in de gemeenteraadsvergadering onder de aandacht werd gebracht. ,,Wat hier is gebeurd is onacceptabel en spijt de afdeling en mij persoonlijk zeer. Ik begrijp volledig dat dit de betrokken inwoonster diep raakt.”

Die betrokken inwoonster is de 27-jarige Tamara Wolters, die een WIA-uitkering krijgt. Twee weken geleden krijgt zij een telefoontje van een medewerkster van de sociale dienst. Omdat Wolters haar toestel even niet op kan nemen, laat de ambtenaar een boodschap achter. De melding dat Wolters niet 5000 euro terugkrijgt, zoals vermeld in een brief, maar 1500 euro moet betalen, is voor de Amersfoortse al even slikken. Maar wat ze hoort als de medewerkster denkt opgehangen te hebben, doet haar de tranen in de ogen springen.

Volledig scherm
Tamara Wolters (27): ,,Dat mensen die geacht worden je te helpen zo over je praten, doet pijn.” © Saskia Berdenis van Berlekom

,,Hahaha, dat meisje heeft het geld al opgemaakt”, klinkt het in het bericht. ,,Een goede levensles voor haar”, reageert een collega. Vervolgens delen medewerkers persoonlijke informatie van Wolters, zoals dat ze nog geld moet betalen voor de slaapkamer van haar zoontje en ‘voor wat er nu op het graf van haar vader ligt’. ,,Dat mensen die geacht worden je te helpen onderling zó over je praten en gewoon niets om je lijken te geven, doet ontzettend pijn”, aldus de Amersfoortse.

Klacht

Vandaag aan het einde van de middag had Wolters op het stadhuis een gesprek met de teamleider van de sociale dienst én op haar verzoek met de medewerkster, die de voicemail insprak. Daar is haar uitgelegd hoe de kapitale rekenfout is gemaakt (‘de rekening van 1500 euro is wel te verklaren’) en is door de dienst excuses gemaakt voor de beledigingen aan haar adres.

Wolters heeft na het beluisteren van de voicemail besloten een officiële klacht in te dienen, aldus wethouder Van Eijk vanavond. ,,Die gaan we uiteraard zorgvuldig behandelen. In de tussentijd trekken we absoluut lering uit dit incident, onder meer over hoe we onderling met gevoelige informatie ingaan.”

Volledig scherm
Cees van Eijk ging op het stadhuis diep door het stof. © Nico Brons

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort