Volledig scherm
© Leo Vries

Plan voor sociale woningbouw op manegeterrein Leusderweg

Manege-eigenaar Anthony Boerma presenteerde zijn plan voor woningbouw onlangs aan buurtbewoners. Hij denkt aan twintig tot dertig woningen in het gebied dat in de hoek ligt van het bosgebied en sportpark Nimmerdor en de snelweg A28.

Hij schotelde de omwonenden drie scenario's voor: een hoog bouwblok, drie minder hoge bouwblokken of verspreide bebouwing met grondgebonden woningen. De bewoners van dit deel van de Indische buurt staan niet onwelwillend tegenover herontwikkeling van het beboste terrein, waarop de vervallen manege staat.

Dat wordt misschien wel anders als een wens van de gemeente Amersfoort wordt gehonoreerd: het toevoegen van de nodige sociale huurwoningen. Amersfoort heeft dit verzoek gedaan aan grondeigenaar Boerma. Die heeft het voorstel nog in beraad. Hij kan wegens een verblijf in het buitenland geen toelichting geven.

Kansrijke locaties

Quote

Het is sinds kort gebruike­lijk de wens bij kansrijke inbrei­dingslo­ca­ties neer te leggen

Lisanne Roossien, woordvoerder gemeente

Volgens woordvoerder Lisanne Roossien van de gemeente is er nog niet gepraat over het aantal sociale woningen dat Amersfoort hier graag gebouwd zou zien. ,,Wel is het sinds kort gebruikelijk om deze wens bij kansrijke inbreidingslocaties als deze neer te leggen.'' De gesprekken met de eigenaar over het bouwplan lopen nog.

De wens van Amersfoort komt voort uit de onlangs vastgestelde Strategie Sociale Woningbouw. Daarin stelt de stad zich ten doel op korte termijn 3.000 nieuwe sociale huurwoningen te (laten) bouwen om iets te doen aan de wachttijden van meer dan 8 jaar voor sociale huurwoningen in de stad. In de groslijst van kansrijke locaties staat ook deze manege.

Hoogbouw

De omwonenden van de manege hebben nog niet gereageerd, maar uit de eerste reacties in de buurt valt op te maken dat zij niet zitten te wachten op de onvermijdelijk lijkende hoogbouw die vaak gekoppeld is aan sociale woningbouw. Zij kijken nu tegen een muur van groen aan; ook de manege is door de dichte begroeiing nauwelijks te zien vanaf de Leusderweg.

In het verleden zijn er verschillende keren plannen gemaakt voor de manege. De plek was onder meer korte tijd in beeld voor wooncontainers voor asociale huurders. Daartegen werd geprotesteerd door de aanwonenden. Ook is er sprake geweest van de bouw van kantoren en een ambulancepost.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort