Volledig scherm
Het Henschotermeer op een drukke dag. © Cees Wouda

Plannen Henschotermeer stuiten op breed verzet

Recreatiebedrijven en bewonersgroepen rond het Henschotermeer hebben de provincie gevraagd de uitbreidingsplannen voor dit recreatiegebied stil te leggen. GroenLinks en PvdA in de Utrechtse Staten willen een politieke discussie over die plannen.

Quote

Er is geen aandacht voor een goed woon- en leefkli­maat in de plannen

Eric Pardon

De plannen van Henschotermeer-exploitanten Martien en Julianne van de Lagemaat behelzen onder meer een overdekte horecavoorziening die het hele jaar open is, een activiteitenhal, een kinderboerderij, een trimbaan en plekken voor campers.

Ook het naburige Leusdense kampeercentrum YMCA moet een plekje krijgen rond het meer.

In een brief die directeur Eric Pardon van Bungalowpark Noordwestkanje in Maarn namens vier vakantieparken en vijf bewonersgroepen naar het provinciehuis heeft gestuurd staat echter dat de plannen geen draagvlak in de buurt hebben, de natuur te veel aantasten, zorgen voor verkeerstoename, de rustgebieden verstoren en de omgeving ‘op slot’ zetten voor nieuwe ontwikkelingen.

De brief komt op 18 september vanaf 20.30 uur aan de orde in een Statencommissie. GroenLinks en PvdA hebben aangedrongen op een discussie hierover, omdat het Henschotermeer ook een regionale functie heeft. De PvdA wil zelfs weten of de provincie een mogelijkheid heeft om de plannen tegen te houden.

In juni maakte de SP zich ook al bezorgd over de aantasting van de ecologische waarden door het kappen van bomen en het plaatsen van een hekwerk.

De bezwaren tegen de uitbreidingsplannen komen nu van de Maarnse vakantieparken Laagkanje, Eijkelenburg en Noordwestkanje, én van de Maarnse bewonersgroepen Meentsteeg, Dwarsweg, landgoed ’t Wissel en de vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk.

Ook bewoners van het Maarnse Landhuis Zonnekanje aan de Amersfoortseweg ondertekenen de brief, alsmede Camping ’t Boerenerf in Woudenberg. Die camping ligt pal naast De Heygraaf, eigendom van de nieuwe eigenaren van het Henschotermeer.

Staken

Eric Pardon vraagt namens al die groepen om de planontwikkeling te staken en een integraal plan in overleg met de omgeving te maken. De recreatiedruk op de natuur wordt volgens hem te groot.

,,Wij pleiten voor een bredere visie waarin ruimer wordt gekeken dan alleen het Henschotermeer. Aan het waarborgen van een goed woon- en leefklimaat is nu geen aandacht besteed.’’

Korte broeken, zonnebrillen en zelfs een bikini. Afgelopen februari werd volop voorjaar gevierd bij het Henschotermeer.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort