Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Plofkraak op pinautomaat in AH Overhees in Soest

UpdateVoor de derde keer in korte tijd hebben criminelen in de regio een geldautomaat opgeblazen. In de nacht van donderdag op vrijdag namen ze de pinautomaat in Albert Heijn in winkelcentrum Overhees in Soest te grazen. De schade is groot.

Een enorme knal rond half twee maakte een einde aan de pinautomaat van de ING. Een buurtbewoner hoorde de explosie en zag een donkere Volkswagen Golf wegrijden richting Amersfoort. De politie zocht met een helikopter naar de daders. De politie heeft niet bekendgemaakt hoe de daders de winkel zijn binnengekomen.

Leden van het Team Explosieven Verkenning van de politie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie onderzochten de supermarkt op explosieven. Ook de recherche deed onderzoek.

'Geslaagde kraak'
Verspreid over de grond lagen bankbiljetten. Het is niet bekend of er iets is buitgemaakt, maar politieagenten spraken van 'een geslaagde kraak'. Agenten stelden dikke stapels bankbiljetten veilig. Te zien was dat de biljetten door verf onbruikbaar waren geraakt.

Het is de derde plofkraak in de regio Eemland en 't Gooi in een week. Bij een mislukte plofkraak op een pinautomaat van ING in een AH 15 kilometer verderop in Laren is in de nacht van dinsdag op woensdag ook een Volkswagen Golf gezien. Zaterdagmorgen werd er een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van ABN Amro in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort.

Geen toename
Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens is er geen sprake van een toename van het aantal plofkraken, omdat het in de afgelopen maanden verder rustig is geweest. Wel onderzoekt de politie of er een verband is tussen de drie zaken.

In augustus vorig jaar hadden overvallers het voorzien op een andere ING-pinautomaat in een Soester Albert Heijn. Toen reden dieven met een auto dwars door de rolluiken van de supermarkt aan de Smitshof en gingen ervandoor met een onbekend bedrag.


In samenwerking met indebuurt Amersfoort