Beelden van de plofkraak in Vathorst, vorig jaar
Volledig scherm
Beelden van de plofkraak in Vathorst, vorig jaar © AS Media

Plofkraken in Amersfoort: een overzicht van de afgelopen vijf jaar

De plofkraak van afgelopen nacht in Schothorst is de vijfde kraak in vijf jaar tijd. Een overzicht van mislukte en geslaagde pogingen tussen 2015 en nu in Amersfoort:

27 januari 2015:
Omwonenden van Emiclaer in Kattenbroek worden tegen vijven opgeschrikt door een plofkraak op de ING-automaat, aan de rand van het winkelcentrum. De automaat wordt met behulp van gas tot ontploffing gebracht. Bij hun vlucht laten de daders een flinke hoeveelheid eurobiljetten achter op straat.

9 maart 2015:
Agenten verijdelen tijdens een rondje door de stad een kraak op de ING-automaat aan de Scherbierstraat, waar gasflessen aan bevestigd zijn. De daders worden nooit gepakt.

24 april 2016:
Zondagochtend in alle vroegte is het raak in winkelcentrum Schothorst. Net als afgelopen nacht is de automaat van de Rabobank doelwit. Bij de explosie wordt een deel van het winkelpand ontzet, wat later op de dag gestut werd. Een week eerder wordt het winkelcentrum al opgeschrikt door een gewapende overval op de Trekpleister.

16 juli 2016:
Wéér hebben plofkrakers het gemunt op winkelcentrum Emiclaer. Ditmaal moet de ABN-automaat het ontgelden. De ravage is enorm: onderdelen van automaat belanden meters verderop op straat en in het gras. Ruiten van de bovenliggende woningen springen, deuren raken ontzet.

De politie in winkelcentrum Emiclaer
Volledig scherm
De politie in winkelcentrum Emiclaer © AS Media

12 juli 2019:
Na een paar jaar relatieve rust in Amersfoort (maar niet in de regio, waar Soest drie keer het doelwit is) is het raak in Vathorst. De ABN-automaat aan het Wouda, aan de rand van het winkelcentrum, raakt volledig vernield: brokstukken worden tot op honderden meters afstand gevonden. De kraak is echter geen succes: de daders weten niks buit te maken.

De schade na de plofkraak van vannacht is groot. Bekijk hieronder de video:

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort