Volledig scherm
Een regengoot © AD

Politiek: 'regenwater niet het riool, maar de grond in'

Om verdroging tegen te gaan, verdwijnt regenwater in grote delen van Amersfoort in de toekomst niet in het riool, maar in de grond. Dat is het resultaat van een voorstel dat zojuist door een grote meerderheid van de gemeenteraad is aangenomen.

Een gelegenheidscoalitie van SP, D66, CDA, Amersfoort2014, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie kwam met het plan, dat uiteindelijk ook door Actief werd gesteund en daarmee met 31 van de 39 zetels werd aangenomen. Alleen VVD en BPA stemden tegen.

Als het aan de partijen ligt, worden zoveel mogelijk regenpijpen losgekoppeld van het riool en wordt het water, bijvoorbeeld via een infiltratiekrat, teruggegeven aan de grond. De kosten hiervoor zouden gedeeltelijk moeten worden gedekt uit het geld dat het stadhuis ophaalt met de rioolheffingen, wat Amersfoorters betalen via de gemeentelijke belastingen.

Belastingverhoging

Volgens de VVD is het plan om het regenwater apart op te vangen hiermee een verkapte belastingverhoging. ,,De rioolheffing is nu kostendekkend”, aldus raadslid Maarten Flikkema. ,,Moet er meer uit worden uitgegeven, dan moet er meer binnenkomen. En dat kan alleen door een verhoging van de heffingen. Van een partij als de SP verbaast me dat niet, maar van partijen als het CDA en Amersfoort2014 had ik écht wat anders verwacht.”

Bij de uitvoering van het plan zal een uitzondering worden gemaakt voor wijken waar de grondwaterstand nu al hoog is, zoals Jericho en Jeruzalem, aldus verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (ChristenUnie) in een toelichting.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort