Volledig scherm
Niet de hoogbouw op zich, maar wel de procedure die gevolgd wordt is tegen het zere been van de oppositie in Amersfoort. © KCAP/Schipper Bosch

Politiek verbolgen over visie hoogbouw Utrechtseweg

Dat de gemeente Amersfoort zonder medeweten van de gemeenteraad bezig is aan een visie voor hoogbouw langs de Utrechtseweg, wekt de woede van de oppositiepartijen.

Raadsleden van SP en Amersfoort2014, beiden drie van de 39 raadszetels groot, verslikten zich zaterdagochtend bij het lezen van de krant bijna in hun koffie. Dat er naast Profund (van The Spot) nog vier projectontwikkelaars zijn die aan de Utrechtseweg de hoogte in willen, zoals het AD op basis van een rapport achterhaalde? Ach, dat was eigenlijk wel weer te verwachten. Maar dat in opdracht van de gemeente een visie is opgesteld om al deze plannen te bundelen, wordt niet begrepen.

,,Waarom niet eerst Amersfoorters én de gemeenteraad vragen of ze hoogbouw überhaupt zien zitten op die plek, voordat je verzandt in allerlei visies, artists impressions en plannen?” aldus SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman. ,,Nee hoor, de gemeente geeft weer alle ruimte aan ontwikkelaars. En daarna komt er een prachtig uitgewerkt plan naar de gemeenteraad, waarbij wij weer ouderwets bij het kruisje mogen tekenen. En als we dat dan niet doen, is het weer kapitaalvernietiging en een schoffering van de ontwikkelaars.”

Dat Brugt Groenevelt, woordvoerder van de gemeente Amersfoort, zaterdag in deze krant stelde dat er nog écht geen concreet plan ligt, verandert Jongermans houding niet. ,,Dat hebben we vaker gehoord.”

Menno Fousert, raadslid voor Amersfoort2014, vreest ook dat er al behoorlijk wat afgesproken wordt. ,,Ik had de hoop dat dit fake news was, maar helaas. Het is weer omgekeerde wereld: eerst met de ontwikkelaars, daarna mogelijk met de buurt en de raad.”

Volledig scherm
Impressie van woongebouw The Spot aan de Stadsring. © KCAP Architects/ Theo van Leur

Zijn reactie staat los van de inhoud van de visie. ,,Ik heb me al eerder positief uitgelaten over The Spot, en wat ik in de krant heb gezien aan foto’s vind ik mooi. Liever iets architectonisch hoogstaands dan een lelijke blokkendoos.”

Uit het rapport, waar deze krant over schreef, bleek dat naast The Spot gedacht wordt over een kleurrijke opbouw op de oude SNS-bank (ontwikkelaar: Latei), een ‘pand op palen’ boven LifeCity (SchipperBosch) en een zes verdiepingen hoog gebouw op de ING-bank (Heilijgers).

Het CDA, met zes zetels de grootste oppositiepartij, is ook niet gelukkig met de gang van zaken, maar reageert bedeesder. ,,Natuurlijk had ik liever gehad dat wij als gemeenteraad van deze visie afwisten”, aldus fractievoorzitter Micheline Paffen. ,,Maar zo lang het nog een visie is, en er verder niets besloten wordt, kan ik me ook wel weer voorstellen dat de gemeente de plannen die bij ontwikkelaars leven wil bundelen. Maar het gemeentebestuur moet dit wel héél goed uitleggen.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort