Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Politieke onrust omtrent afvalbedrijf Vink houdt aan

Er is nieuwe onrust ontstaan rond de aanpak van de Barneveldse afvalverwerker Vink en de Gelderse gedeputeerde Conny Bieze.

Onderzoeksprogramma Zembla beschuldigt de provincie Gelderland ervan niets gedaan te hebben met een kritisch rapport over vervuilde grond, die gebruikt is in nieuwbouwwijken in Barneveld. Leden van Provinciale Staten zijn het beu en willen nu totale openheid van Bieze. ,,De milieuhandhaving deugt niet’’, zegt SP-Statenlid Paul Kusters.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels wil morgen opheldering vragen aan staatssecretaris Van Veldhoven in het wekelijkse vragenuurtje.

De nieuwe kwestie doemt op op een moment dat Bieze nog verwikkeld is in een andere kwestie, die rond de verwerking van kunstgrasmatten door Vink. SP en ChristenUnie dienden gisteren een reeks schriftelijke vragen in. Daarbij concluderen zij dat Bieze de Staten onvolledig en passief heeft geïnformeerd. Dat geldt als politieke doodzonde. Bieze zei in een debat in september niet dat haar inspecteurs een paar dagen eerder nieuwe overtredingen van milieuregels hadden ontdekt, ook niet toen CU-leider Pieter Plug daarnaar vroeg.

Ontkenning

Vink ontkent publiekelijk dat er sprake is van vervuilde grond. Tegen Omroep Gelderland verklaarde een medewerker dat de grond ‘nooit vervuild is geweest’. Ook stelt hij dat de grond niet is gebruikt onder huizen en voor het ophogen van tuinen. Het zou voornamelijk gaan om zand dat is gebruikt voor de aanleg van wegen in het Barneveldse nieuwbouwgebied.

Gedeputeerde Bieze zei vorige week in een politiek overleg tegen Statenleden dat er, behalve de kunstgraszaak, nog iets anders speelde. Ze doelde, zo blijkt nu, op deze grondaffaire. Het provinciebestuur vindt niet dat het de zaak voor zich uitgeschoven heeft, maar ‘was van plan in een nieuwe milieuvergunning alles goed te regelen’. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort