Volledig scherm
© Nico Brons

Politieke steun voor redding van De War blijft opnieuw uit

Na een 'laatste kans' in oktober, en een door menigeen aangenomen 'definitief laatste kans' eind vorig jaar, werd in de gemeenteraad gisteravond opnieuw gesproken over het voortbestaan van culturele broedplaats De War. Iets veranderen, deed het niet.

Actief en SP (samen 6 van de 39 zetels) poogden het gemeentebestuur te verplichten het terrein niet aan projectontwikkelaar Rovase te verkopen, maar het voor een periode van 20 jaar te verhuren aan Stichting Absurd Nederland. Deze stichting hangt als een koepel onder meer boven de War.

Het duo kreeg met het CDA, GroenLinks, BPA en Amersfoort 2014 de voltallige oppositie mee: onvoldoende om een meerderheid te verwerven. D66, waarvan twee leden tijdens de vorige raadsvergadering wél vóór een 'reddingsplan' van De War stemden, bleek unaniem tegen dit voorstel.

Broedplaats
De War, de culturele broedplaats aan de Eem, maakt al sinds september de tongen los in de lokale politiek en daarbuiten. Als alle plannen doorgaan, gaat Rovase de dik 7000 vierkante meter grote lap grond voor 2022 ombouwen tot terrein met (sociale) woningen, culturele bedrijfsruimten en horeca. Hiervoor telt ze 820.000 euro neer.

Aangezien gesprekken over een samenwerking tussen Rovase en De War strandden, is de kans groot dat de culturele broedplaats voor 2022 verdwijnt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort