Gijs Hartog en Evert Hoolwerf (groene pet) waren vanochtend druk op het pont over de Eem met de schoonmaak.
Volledig scherm
Gijs Hartog en Evert Hoolwerf (groene pet) waren vanochtend druk op het pont over de Eem met de schoonmaak. © Caspar Huurdeman

Pontje Eemdijk is klaar voor het nieuwe seizoen: ‘Hij was behoorlijk vies, dus hier en daar wat extra sop’

Het geel-witte pontje tussen Eemdijk en Bunschoten-Spakenburg gaat na de winterstop vanaf maandag weer in de vaart. Dat betekent de handen uit de mouwen voor pontbazen Evert Hoolwerf en Gijs Hartog.

Waar zijn jullie zo druk mee?
De pont heeft vanaf november stilgelegen in het water van de Eem. Daar wordt-ie behoorlijk vies van. Algenaanslag bijvoorbeeld. En dus houden we grote schoonmaak. Met hoge drukspuiten spuiten we de buitenkant goed schoon. En waar nodig boenen we nog extra met wat sop.

Is het daarmee klaar?
Nee, we lopen alles even goed na. Loopt de motor naar behoren? Hoe is het gesteld met het kabelwerk. Alles om maandag schoon, fris en veilig aan het nieuwe vaarseizoen te beginnen.

Verwacht u meteen al drukte in de eerste week?
Als het weer zo kwakkelig blijft, dan zal het nog wel even rustig zijn. Vooral oudere mensen blijven dan liever in hun huis, dan dat ze een fietstochtje maken. Bij slecht weer moeten we het vooral hebben van woon-werkverkeer. Daarom varen we de eerste maand ook enkel tussen 7.00 en 9.30 en weer vanaf 13.00 tot 18.00. Dan is het afwachten tot er iemand komt.

Dat klinkt wel wat saai. Gaat u zich niet vervelen dan?
Dan moeten we maar een boekje lezen, of zo. Of we maken een praatje met een voorbijganger.

Moet het pontje niet ook in de verf worden gezet? Dat lijkt me typisch iets voor de rustige uurtjes.
Iedere vier jaar gaat de pont aan het einde van het seizoen naar Nijkerk voor groot onderhoud. Dit jaar ook. Dan gaat-ie inderdaad weer in de verf en wordt onder meer het plaatwerk gecontroleerd. Zeg maar een soort apk-keuring.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort