Pop-up escape room in OLV-toren geopend

VideoIn de Onze Lieve Vrouwetoren staat dit weekend een pop-up escape room. Deelnemers aan dit spel proberen binnen drie kwartier een serie puzzels op te lossen om zo Amersfoort te redden.

Quote

Als we er niet uit kwamen, kwam er een briefje onder de deur van de kamer

Ilse Langelaar (23)

In tegenstelling tot de meeste escape rooms - kamers vol puzzels die leiden naar een ontsnapping - is het doel van de Amersfoortse variant het zogenaamd redden van de eigen bevolking. Deelnemers wanen zich in het jaar 1787; toen kwam een lading buskruit tot ontploffing die de Onze Lieve Vrouwekerk met de grond gelijk maakte.

Om de burgers te waarschuwen, moeten de klokken worden geluid, maar om het touw van de klokken zit een slot. Een serie puzzels leidt de groepjes deelnemers, van vier of vijf spelers, naar de sleutel. Voorafgaand is een kort toneelstuk waarin twee acteurs de spelers meenemen in het 18de-eeuwse verhaal. Goed samenwerken is noodzakelijk, binnen drie kwartier moet het spel zijn voltooid.

De eerste groep deelnemers is dat gisteravond gelukt. De vriendinnengroep voltooide het spel in 36 minuten. Mede dankzij escape room-veteraan Ilse Langelaar (23), die al vier keer eerder in een escape room stond. ,,Onze tactiek was om meteen op zoek te gaan naar hints", zegt ze. ,,We vonden puzzelstukken, cijfercodes en sleutels, die we probeerden te verbinden en ontcijferen."

,,Als we er niet uitkwamen, kwam er een briefje tevoorschijn onder de deur van de kamer ernaast", vervolgt ze. ,,Daar keken twee mensen mee. De hints waren geheimzinnig maar leidden ons naar dat éne dingetje dat we over het hoofd zagen."

Computerscherm
De escape room is een initiatief van Rotary Club Amersfoort Young Ambition. Het doel was geld inzamelen voor een interactief computerscherm dat inmiddels al een paar weken in de toren hangt. Hiermee kunnen bezoekers informatie opvragen en filmpjes bekijken over de toren. Het geld kwam binnen via deelnemers en sponsoren.

,,We speelden al een tijd met het idee om een escape room te maken", zegt Rotary-lid Lisette de Jong (32). ,,Omdat we lokale culturele organisaties willen steunen, was dat een uitgelezen kans. Dit is natuurlijk de prachtigste locatie die we kunnen vinden."

Kaarten voor de escape room zijn uitverkocht. Aanmelden voor de reservelijst is nog wel mogelijk via amersfoortescaperoom.nl.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort