Volledig scherm
De douche van een van de woningen: vol schimmel. © AD

Portiekflats Bachweg zijn 'schimmelparadijs'

De voor sloop aangewezen portiekflats aan de Bachweg in Schuilenburg zijn zo extreem vochtig en tochtig, dat steeds meer bewoners zich   met gezondheidsklachten bij de huisarts melden. Huurders eisen een oplossing van corporatie de Alliantie.

De nood in de naoorlogse flatjes is inmiddels  zo hoog, dat de bewoners morgenmiddag een protestmars houden naar het kantoor van de Alliantie aan de Heiligenbergerweg.  In een petitie die zal worden overhandigd, vragen ze om duidelijkheid over de sloopplannen en om maatregelen tegen de schimmels die groeien op muren en plafonds.

Het kan echt niet meer, zegt Jeroen Bruigom als opsteller van de petitie.  De Alliantie verricht volgens hem de laatste jaren nauwelijks nog onderhoud aan de flats.

,,Omdat ze uiteindelijk gesloopt worden, heeft de corporatie duidelijk geen zin meer om rottende kozijnen en slecht sluitende ramen en deuren te herstellen. Ook aan gaten en scheuren doen ze al jaren niks meer.''

Ongedierte
Het gevolg is, zegt Bruigom, dat de woningen bol staan van de schimmel en krioelen van het ongedierte. De extreme vochtigheid leidt volgens hem tot ziekte onder de bewoners.

,,De mensen beginnen zich zorgen te maken. Veel kinderen in de flats hebben intussen problemen met de longen. Ik heb een stapeltje attesten verzameld van huisartsen, waarin staat dat de klachten worden veroorzaakt door het wonen  en slapen in veel te vochtige ruimtes.''

Omdat individuele klachten volgens de bewoners geen gehoor vinden bij de Alliantie, ballen ze nu collectief de vuist. Behalve op het oplossen van de vocht- en tochtproblemen, dringen ze aan op verlaging van de huur vanwege de hoge stookkosten en het gebrek aan service. Ook willen de Bachwegbewoners 'onderhand weten' waar ze aan toe zijn wat betreft sloop en nieuwbouw.

De Alliantie kan over dat laatste nog geen duidelijkheid verschaffen, zegt woordvoerder Sonja van Beek, omdat het nieuwbouwplan ter beoordeling bij de gemeente Amersfoort ligt.  ,,Zodra we meer weten, zijn de bewoners de eersten die geïnformeerd worden,'' aldus Van Beek.

De woordvoerder beaamt dat er geen groot onderhoud meer wordt gepleegd aan de portiekflats. ,,Maar de woningen moeten wel schoon, heel en veilig zijn. Als dat niet het geval is,  dan treffen we waar mogelijk op individueel niveau maatregelen.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort