Volledig scherm
Oud-gevangene Foppe Dupon. © Frank Diemel/Plaatwerk Fotografen

Portretten van oud-gevangenen onthuld in Kamp Amersfoort

Fotograaf Frank Diemel portretteerde achttien oud-gevangenen en plaatste hun levensgrote beeltenissen in het ‘schuldig landschap’ rond het kamp. Morgen worden ze onthuld.

,,Zij behoren tot de laatste mensen die het verhaal over Kamp Amersfoort uit eerste hand kunnen vertellen. Deze mensen, die daar als jonge jongens en meiden vaak door domme pech zijn beland, hebben er levensveranderende dingen meegemaakt. Dat moet bewaard blijven”, aldus Diemel.

De fotograaf werkte ruim twee jaar aan zijn project ‘Oog in Oog met de laatste getuigen’. In die tijd sprak en fotografeerde hij zeventien mannen en een vrouw die tussen 1941 en 1945 gevangen hebben gezeten in het kamp.

De beelden zijn gemaakt in het bos naast het herinneringscentrum dat ooit tot het kampterrein behoorde. De menshoge foto’s worden geplaatst in de omgeving van het kamp, waar zij ooit als gevangenen rondliepen. ,,Zodat bezoekers en wandelaars op het terrein oog in oog komen te staan met een mens van vlees en bloed”, aldus Diemel.  ,,Dat wekt hopelijk een soort spanningsveld op, waardoor mensen gaan nadenken”.

Vandaag maakte Kamp Amersfoort ook bekend dat het eerbetoon aan de vorig jaar overleden kunstenaar Armando komende zondag gaat niet doorgaat.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort