Volledig scherm
PREMIUM
Anita Eimers. © Henk Bleeker

Portretten van vrouwen met grijs haar: ‘Grijs hoef je niet te verbloemen’

Zodra het eerste grijze haartje verschijnt, rent het merendeel van de vrouwen naar de winkel om een pak verf te kopen. Dat hoeft helemaal niet, vinden trotse jonge vrouwen mét grijs haar.

Volledig scherm
Monica van Tricht. © Henk Bleeker

,,Je ziet bijna geen grijze vrouwen meer”, vertelt de Amersfoortse Anouk Brinkman (37), initiatiefneemster van het project Gorgeous Grey dat vandaag op Internationale Vrouwendag in Leeuwarden wordt gepresenteerd. ,,Bij de eerste grijze haren denken we: o, help! We beslissen automatisch dat het dan geverfd moet worden. Bij mannen is grijs haar geaccepteerd, bij vrouwen word je al snel als oud en minder verzorgd of minder aantrekkelijk gezien. Onzin!”

Brinkman, creatief ondernemer en schrijver, besloot twee jaar geleden te stoppen met verven. ,,Toen mijn moeder overleed en ik haar in de kist opmaakte, zag ik wat uitgroei en werkte dat met mascara bij. Ik dacht: wat ben ik aan het doen? Dat is me bijgebleven. Vlak daarna kreeg ik een pluk haar die wit werd en dacht: hoe ziet het eruit als ik het niet verf? Het heeft twee jaar geduurd voordat alle verf eruit was. Het uitgroeiproces vond ik moeilijk. Ik merkte dat het van binnen iets met mij deed. Het versterkte mijn eigenheid en authenticiteit. Ik voelde me sterker.” 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort