Volledig scherm
Eugene Krijgsman met zijn vrouw Christina in 2011, toen het echtpaar hun 65-jarige huwelijk vierde. © Saskia Berdenis van Berlekom

Postuum onderscheiding voor militaire inzet in Indië

Amersfoorter Eugene Krijgsman wordt op 26 oktober postuum onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede. Krijgsman, die in 2014 op 95-jarige leeftijd overleed, was een van de laatst overlevenden van de atoombom op Nagasaki.

Volgens dochter Edith Krijgsman heeft het de Indische Nederlander zijn hele leven dwars gezeten dat hij nooit een officiële onderscheiding heeft mogen ontvangen voor zijn inzet na de val van de atoombom. Krijgsman droeg als krijgsgevangen KNIL-soldaat vrouwen en kinderen zover mogelijk de berg op in de richting van schone lucht. Hij was toen 26 jaar.

Via de Filipijnen en een door de Amerikanen verplichte quarantaine in Manilla, kwam Krijgsman terug in Indië. Hij deed toen mee aan de politionele acties en in 1950 kwam hij als oud-KNIL-soldaat met zijn jonge gezin naar Amersfoort.

Dochter Edith Krijgsman is verheugd dat haar vader, vier jaar na zijn dood, alsnog de verdiende blijk van waardering en respect krijgt van het ministerie van Defensie voor zijn inzet tijdens de oorlog onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort