Volledig scherm
© ANP

Prostitueebezoek in Soest eindigt in bedreigen en afpersing

Tegen drie verdachten uit Nieuwegein en Gasselte is vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist. Ze zouden een prostitueebezoeker in Soest hebben gedwongen tot het betalen van 120 euro. De man werd in een vakantiehuisje vastgehouden, bedreigd en geslagen, en hij moest zijn ontblote geslachtsdeel laten fotograferen. 

Hij sprak in juni 2016 met een prostituee af, maar hij trof een andere vrouw aan dan die hij op een internetfoto had gezien. Hij wilde vertrekken, maar volgens de verdachten moest toch betaald worden. ‘Ook bij de tandarts kan een consult niet zomaar afgezegd worden’, zo verweerden ze zich in de Utrechtse rechtszaal. 

De 56-jarige Riekie te B. uit Nieuwegein en de 38-jarige Omar L. erkenden dat er een worsteling was ontstaan tijdens het prostitutiebezoek in Soest. Maar volgens de Nieuwegeinse prostituee en haar medeverdachte had het slachtoffer dit grotendeels aan zichzelf te danken. De man zou verbaal tekeer zijn gegaan. Ook zou bij Te B. de telefoon uit haar handen zijn geslagen toen ze 112 wilde bellen. Ze ontkenden ook dat ze de man hadden belet om weg te gaan.

Officier van justitie J. Esbir Wildeman geloofde er echter niks van dat de klant zich had misdragen. Volgens hem bleek de ‘beklemmende en bedreigende sfeer’ uit een later telefoongesprek met 112. Via de openstaande telefoonverbinding kon de meldkamer horen dat twee verdachten de man meermalen sommeerden om zijn broek te laten zakken om zijn geslachtsdeel te kunnen fotograferen.

Chantage

Volgens de aanklager was dat ‘een buitengewoon vernederende handeling’ en alleen bedoeld om de man chantabel te maken en hem te laten zwijgen. Hij sloot niet uit dat er meer slachtoffers waren, ook omdat er foto’s van andere mannen zijn gevonden. ,,Veel mensen doen geen aangifte want het bespaart ze veel ellende in de privésfeer”, wist de aanklager.

De verdachten ontkenden echter met klem dat ze zo vaker mannen tot betalen hadden gedwongen. Het maken van foto’s zou regel in de prostitutie zijn om zich te wapenen tegen agressieve of anderszins lastige klanten of wanbetalers. ,,Een foto is de enige houvast die je hebt”, aldus de Nieuwegeinse die jarenlang in de prostitutie actief was. Inmiddels heeft ze haar escortbureau gestaakt.

De officier van justitie eiste tegen Te B. tien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De 46-jarige Melissa T. legde uiteindelijk een belastende verklaring over haar twee medeverdachten af, maar volgens Te B. en L. is die verklaring onbetrouwbaar. Ze zijn met elkaar gebrouilleerd geraakt en T. heeft aangifte gedaan van mensenhandel. 

Uitspraak op 30 september.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort