Volledig scherm
Willem-Alexander zwaaide de demonstranten toe. © ANP

PVV woest over klimaatdemonstratie tijdens koninklijk bezoek aan Amersfoort

De protestactie van een groep klimaatdemonstranten langs de route op Koningsdag heeft voor ophef gezorgd in de landelijke politiek. PVV-Kamerlid Martin Bosma vindt dat de activisten een veel te prominente plek in het Amersfoortse programma kregen en dat ze mede hierdoor veel te veel aandacht konden krijgen van de camera’s.

Het Kamerlid heeft dit weekend schriftelijke vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Hij wil onder meer weten wie heeft bepaald dat actievoerders van klimaatgroepering Extinction Rebellion ter hoogte van de spoorbrug vol in het gezichtsveld van de koning in de Eem mochten springen.

Op Twitter licht Bosma zijn vragen toe en noemt hij de actie ‘een toneelstukje’ dat ‘minutieus is voorbereid’. ,,De organisatie (de overheid) geeft de klimaatblokkeerders een uiterst prominente plaats, met spandoek”, aldus de PVV’er. ,,Activisten springen op het juiste moment. Perfect voor televisie. En de staatsomroep leest het persbericht voor.” Bosma vermoedt dat de NOS betrokken is bij de organisatie van de actie en zoekt in zijn vragen hiervoor bevestiging van Ollongren. ,,En waarom heeft de burgemeester de actievoerders niet verder weg, dus uit het zicht, geplaatst?”

Veiligheid

Volgens Iris van Veen, woordvoerder van de burgemeester, is in overleg naar een ‘passende locatie’ gezocht. ,,En als een demonstratie is aangekondigd en als er geen haatdragende en/of discriminerende uitingen worden gebruikt en er geen veiligheidsrisico’s zijn, is het toegestaan te demonstreren. Naast de afspraken over de plek van het demonstratievak zijn goede afspraken gemaakt over veiligheid. De groep had bijvoorbeeld zelf reddingsvesten en EHBO geregeld. Ook mochten actievoerders niet naar de andere kant of onder de brug door zwemmen. Dat is ook niet gebeurd.”

Aan het protest, dat ’s middags om 13.00 uur werd uitgevoerd, deden zo’n twintig actievoerders mee. De demonstratie was afgestemd met politie en gemeente, stelde een woordvoerder van Extinction Rebellion eerder tegenover deze krant. ,,We willen dit feestje verder niet verstoren, we houden ons netjes aan de regels.” Leden van de groep veroorzaakten de voorbije weken nog wel overlast, zoals vrijdag nog in Amsterdam. 

Volledig scherm
Zo'n twintig medestanders van Extinction Rebellion sprongen zaterdagmiddag voor het oog van de koning in de Eem. © Cees Wouda

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort