Gebied rond de Stichtse rotonde.
Volledig scherm
Gebied rond de Stichtse rotonde. © Foto Ruud Voest

Raad ontvangt brief over gebrek aan openheid over rondwegcijfers

De stichting Groen in Amersfoort vindt dat de noodzaak voor een rondweg door Amersfoort-West zwak onderbouwd is. Dat schrijft de stichting aan de gemeenteraadsfracties. 

Het verkeersmodel dat de gemeente gebruikt staat volgens de tegenstanders haaks op de werkelijkheid van een route die tijdens de spits niet drukker, maar juist rustiger zou zijn geworden.

Groen in Amersfoort stipt meerdere zaken aan in de brief. Zo is volgens de stichting de door de gemeente in 2004 voorspelde groei van 33 procent spitsverkeer in 2020 níet uitgekomen. Ze wijst de fracties op eigen metingen en actuele cijfers uit openbare bronnen als CBS, Google maps en TomTom, die juist een daling van 26 procent zouden laten zien. 

Niet zo dramatisch

Ook de rijtijd op de route tussen de Stichtse Rotonde en de Amsterdamseweg is lang niet zo dramatisch toegenomen als de prognose waarop Amersfoort de noodzaak van een rondweg baseerde, stelt Groen in Amersfoort. Volgens de Nationale Databank Wegverkeersgegevens doet een automobilist gemiddeld vier minuten over de 2 kilometer, elf minuten korter dan de voorspelling uit 2004. 

Punt van kritiek is ook dat de gemeente haar cijfers en berekeningen over het verkeer op de toekomstige rondweg nog geen enkele keer heeft getoond. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort