Volledig scherm
De rotonde zonder stier. © AD

Raadsel: waar is de stier gebleven?

updateWaar is de Amersfoortse stalen stier die op De Kamp stond? Die vraag houdt iedereen in de stad bezig.

Volledig scherm
De drol die bij het kunstwerk van de stier hoort, bleef wél achter. © AD

De gemeente Amersfoort, eigenaar van het kunstwerk op de rotonde bij De Kamp, wil niet zeggen waar het 8000 kilo wegende en vijf meter hoge standbeeld heen is gebracht.

Is het dier tijdelijk verhuisd naar bos Birkhoven, vanwege het 10-jarig jubileum van technofestival Into the Woods? Krijgt de Amersfoortse knuffelstier een onderhoudsbeurt? Is hij verkocht óf – erger nog – gestolen?

De gemeente Amersfoort wil geen antwoord geven op de vraag waar het kunstwerk is gebleven, maar komt met het komische antwoord dat ‘de stier tijdelijk de stad vanwege de drukte is ontvlucht’. Ook wordt gemeld dat het met de stier ‘goed gaat’ en dat de gemeente ervan uitgaat dat ‘hij snel weer terug’ op zijn oude stek op de rotonde bij de Kamp staat. Op de nu zo kale rotonde zijn alleen de poten waar het beest ooit op heeft gestaan én zijn stalen drol achtergebleven.

Volgens gemeentewoordvoerder Judith Wildbret komt er morgen ‘wat meer informatie over de stier’.

Makers

Zelfs Marisja Smit van ATM Model Art weet niet wat er met het standbeeld – ontworpen door haar partner en kunstenaar Thijs Trompert – is gebeurd of waar hij staat. ,,Ja, het is een raar verhaal. De stier is een flink ding, zeg maar. Hij weegt nogal wat. Die heb je niet zomaar verplaatst en het kan zeker niet zomaar de weg op. Je kunt hem namelijk niet uit elkaar halen, het is echt één stuk.”

Naar eigen zeggen is Smit nogal beduusd dat de stier verdwenen is. ,,Ik heb al contact gehad met de gemeente en met de politie. Hij is niet weg voor onderhoud.”

Politiewoordvoerder Willemijn Pomper laat echter weten dat zij geen meldingen binnen te hebben gekregen over de vermiste stier en ook geen onderzoek naar zijn verdwijning doen.

Into the Woods

Het vermoeden van veel Amersfoorters is dat de stier vanwege het 10-jarige jubileum van het populaire festival Into the Woods tijdelijk naar het festivalterrein is verhuisd. Het festival is aanstaande vrijdag en zaterdag en trekt naar schatting zo’n 17.000 bezoekers uit heel het land. Ter ere van de mijlpaal is er zondag een extra gratis festivaldag aan het evenement toegevoegd: Amersfoortse Pracht. Het lijkt zeer passend om daar een van de bekendste Amersfoortse symbolen en trots van de stad neer te zetten.

Volledig scherm
De 8000 kilo wegende en vijf meter hoge stier op zijn vertrouwde plek op de rotonde bij de Kamp. © Hein Visser

Maar Smit is zelf op het festivalterrein in bos Birkhoven aan het werk. ,,Hij staat hier écht niet. Kom gerust kijken.” Ook woordvoerder Maurice van de Berkt van de organisatie achter Into the Woods, Kultlab, ontkent dat zij de stier onderdak hebben geboden of gegijzeld houden. ,,We vinden het hilarisch dat mensen dat denken. We hebben heel wat dingen bedacht en uitgehaald, maar dit hebben wij echt niet verzonnen. Sterker nog, we balen ervan dat we het niet hebben bedacht. Het is een topstunt, maar hij staat hier helaas echt niet in het bos.”

Brand

Op social media schrijft een omwonende zondagnacht rond 04.00 uur een vrachtwagen met ‘zwaar vervoer’ vanaf de rotonde weg zag rijden. Een andere Amersfoorter laat weten dat hij rond middernacht zag hoe de weg rondom de rotonde was afgesloten en el toro op een vrachtwagen werd getakeld.

Het kunstwerk van Smit en haar partner Thijs Trompert werd in 2011 op de rotonde neergezet, nadat zijn voorganger van hout in 2009 was verwoest tijdens een brand.

De houten stier werd in 2006 bedacht vanwege het project Urban Wijland en kreeg later een plekje voor het Amersfoortse gemeentehuis. Toen De Stier later tijdelijk op de rotonde werd geplaatst, werd het kunstwerk door omwonenden omarmd. Zo werd hij geen tijdelijke bewoner, maar een permanente.

De stier wordt, naast de Lieve Vrouwetoren en de Koppelpoort, als een van de kenmerkende symbolen van Amersfoort gezien. Omwonenden zijn dan ook in rep en roer. Een vrouw die haar hond uitlaat kijkt beduusd naar de plek waar hij kolossale beeld zondag nog stond: ,,Hij zal toch niet gestolen zijn? Dat standbeeld is heel zwaar!” Een man met een scootmobiel kijkt ook naar de lege plek. ,,Nu je het zegt! Nu valt me pas op dat hij verdwenen is!” Voorbijganger Wijnand van Beek heeft de stier zaterdag nog gezien. ,,Ik vind het een mooi kunstwerk. Heel jammer dat het verdwenen is.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort