Volledig scherm
Gaypride Amersfoort dat gisteravond de pleinen van de binnenstad vulde, groeit steeds meer uit tot een heus festival. © Foto Saskia Berdenis van Berlekom

Rainbow Run, Pride Walk en Jong & Out op Gaypride

De Gaypride Amersfoort krijgt steeds meer de trekken van een heus festival. Wat ooit begon als een bescheiden feestje op de Hof, heeft zich als een olievlek over de binnenstad verspreid, met podia op drie verschillende pleinen.


Een vast onderdeel is de 'Rainbow Run', een gezellig hardlooprondje, waarvan de route dit jaar door de Flint, Wim Jacquet en Pallas Athene liep.

Bij de start op het Lieve Vrouwekerkhof benadrukte 'diversiteitswethouder' Bertine Houwing, met aan haar voeten stijlvolle oudroze pumps, dat aandacht voor andersgeaardheid hard nodig blijft. ,,Zo hebben allochtone jongeren nog altijd moeite met hun coming-out.'' Inderdaad: amper zichtbaar.

Transgender
Wel van de partij, zij het enigszins verstopt achter de toren, was het gezelschap Jong&Out. Deze nieuwkomer, dat een dj te gast had, richt zich op jongeren tot 19 jaar. Iemand als de 15-jarige Kim uit Woudenberg bijvoorbeeld. Op haar veertiende bleek ze op meisjes te vallen, twee weken terug gevolgd door een coming-out als transgender. Sindsdien gaat 'hij' door het leven als Kaj. Is dit spannend? ,,Nee, iedereen is hartstikke open hier.''

Indrukwekkend was de 'Pride Walk' van de Stichting Keiroze, waarbij een 25 meter lange regenboogvlag onder muziek door de binnenstad werd gevoerd. De vlag, deel van het homonument in Amsterdam, maakt een toernee door het land, maar keert in 2017 weer terug naar Amersfoort, voor de vijftiende editie van de Gaypride.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort