Volledig scherm
© AD

Ravage na brand bij veilingbedrijf BVA Auctions, nablussen neemt nacht in beslag

UpdateBrandweerkorpsen uit Soest, Zeist, Bunschoten, Baarn en Utrecht zijn tot zondagochtend 04.00 uur bezig geweest met het nablussen van de brand op het terrein van BVA Auctions aan de Kryptonweg in Amersfoort. 

Op de ochtend na de brand is een ravage zichtbaar op de plek waar het vuur tot diep in de nacht woedde. Bij de brand zijn zaterdagmiddag meer dan 100 auto's en 20 scooters verloren gegaan. In de uitgebrande loods stond onder meer een aantal dure Tesla's, dat een dag eerder was opgekocht door een bieder uit Duitsland.  

Of de schade beperkt blijft tot de afgebrande loods met auto's en scooters valt volgens een van de directeuren van het succesvolle onlineveilingbedrijf, Herberth Samson, nog te bezien. Volgens Samson werden twee belendende opslaggebouwen gered van de vlammen, maar is de roet- en waterschade waarschijnlijk groot. De gespaarde loodsen, die gisteravond nog niet konden worden betreden,  staan vol met geveilde en nog te veilen goederen, waaronder een partij kostbare zonnepanelen.

Verloren
De leiding van BVA Auctions werd om half twee's middags ingeseind over een beginnende brand op haar terrein. De brandweer was in een oogwenk ter plekke en leek daarmee te voorkomen dat het vuur de gestalde auto's zou bereiken. ,,De hitte in het gebouw liep echter zo snel op, dat de brandweermensen niet meer bij de vuurhaard konden komen'', zegt Samson. ,,Toen wisten feitelijk al dat loods 3 verloren zou gaan. ''

De directeur durft kort na de brand geen schatting te maken van de omvang van de schade. ,,Het loopt in de tonnen of over het miljoen. Ik weet het echt niet. Voor ons is het zaak dat we snel weer operationeel worden en dat we onze klanten informeren over hun gekochte of te veilen spullen. Onze Amersfoortse vestiging is de grootste maar BVA opereert ook vanuit Arnhem, Zwolle en andere plaatsen. Helemaal stilvallen zal het dus niet.

Waarschuwing
De dikke rookwolk boven bedrijventerrein Isselt trok massa's nieuwsgierigen. Ze werden op flinke afstand gehouden van de brand, die gepaard ging met harde knallen van ontploffende banden en brandstoftanks. Bewoners in de omgeving kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Omdat de gitzwarte rookpluim richting Soest waaide, werd ook daar een waarschuwing afgegeven.  

De bewoners van woonwagenkamp De Birkt beleefden benauwde ogenblikken toen de vlammen na drieën plotseling feller om zich heen begonnen te grijpen. De Birkt ligt op een steenworp afstand van de getroffen loods. De oostenwind die over Isselt stond  voerde de rook de andere kant op en voorkwam dat het kamp moest worden ontruimd. Wel is het advies gegeven om ramen te sluiten en de ventilatie uit te zetten. 

De brandweer trok gaandeweg de brand alle registers open om erger te voorkomen. Blusvoertuigen met bemanning uit Soest, Zeist, Bunschoten, Baarn en Utrecht rukten uit om de collega's uit Amersfoort te assisteren. De inzet van een speciale schuimblusser van de Utrechtse brandweer zorgde tegen zessen voor controle over de brand. 

Volledig scherm
De brand is inmiddels onder controle. © Nico Brons
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort