Het kunstenaarduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer maakt werk van hergebruikte materialen.
Volledig scherm
Het kunstenaarduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer maakt werk van hergebruikte materialen. © Ben Nienhuis

Re-creatie: kunstenaars geven afval tweede leven bij Reinaerde

Op het terrein van zorgorganisatie Reinaerde in Woudenberg gaat een bijzonder project van start: Re-creatie. Kunstenaars en ontwerpers gaan aan de slag met afval van Reinaerde en maken daar nieuwe objecten van.

Quote

De afvalstro­men binnen Reinaerde raken nooit uitgeput

Sjaak Langenberg

,,Denk bijvoorbeeld aan nieuwe slippers gemaakt van plastic opgehaald in de omgeving. Die kunnen de recreanten bij het Henschotermeer dan weer dragen”, legt Sjaak Langenberg uit. Samen met Rosé de Beer stond hij aan de wieg van het project waarbij in 2020 twee kunstenaars en twee ontwerpers elk drie maanden in de portierswoning op het terrein van Reinaerde verblijven. Zij gaan aan de slag met afvalstromen en materialen van de zorgorganisatie.

De zorgorganisatie benaderde het kunstenaarsduo dat het plan bedacht zelf. ,,We doen veel maatschappelijke projecten”, zegt Langenberg. ,,Zodoende kwamen ze bij ons terecht met de vraag of wij konden zorgen voor meer verbinding met de omgeving. Zo is Re-creatie ontstaan.”

Tweeledig

Een tweeledige titel die verwijst naar de insteek van het project en de recreatieve omgeving waar de zorginstelling in ligt. Langenberg: ,,Er staan veel meubels in de opslag. Reinaerde speelde al langer met het idee om die via een interne marktplaats van de hand te doen.’’ Van het afval van de organisatie gaan ontwerpers nieuwe dingen maken, voor de clienten van Reinaerde, én voor passanten, in de sfeer van recreatie. ,,Die stroom raakt nooit uitgeput.’’

Het kunstenaarsduo ging eerst op onderzoek uit. ,,We hebben in de zomer van 2017 een tentje opgezet op het terrein. Dat zorgde voor een hoop nieuwsgierigheid onder de bewoners. Het contact met de groep verliep heel goed.”

En het duo ontdekte de adaptatie-werkplaats. ,,Dat is een plek waar hulpmiddelen voor cliënten in elkaar gezet worden, ook vaak met behulp van hergebruikte materialen. Er stonden enorm veel voorvorken. Bleek er een jongen op het terrein te zijn die telkens zijn fiets kapot reed. Totdat een medewerker van de werkplaats de voorkant van een oude brommer aan zijn fiets laste. Een stuk steviger en de jongen had het gevoel dat hij op een brommer reed. Die andere manier van kijken, dat is precies wat de kunstenaars of ontwerpers met Re-creatie gaan doen.”

Voor 15 juli moeten geïnteresseerden een voorstel indienen via het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort