Rechtszaak over zwaar ongeluk op Arnhemseweg weer uitgesteld

videoDe strafzaak tegen Mohammed A. uit Utrecht is vandaag voor de derde keer in successie aangehouden. De 22-jarige A. wordt verdacht van het veroorzaken van een zwaar ongeval onderaan een afslag van de A28 bij Amersfoort in 2016.

De Utrechter was op de vlucht voor de politie toen hij op 16 december met hoge snelheid van de weg raakte en een automobiliste uit Scherpenzeel ernstig verwondde. Het proces liep eerder vertraging op vanwege door de verdediging afgedwongen extra onderzoek naar de remsporen en door ziekte van de advocaat . Mohammed A. verscheen vandaag niet op zijn uitgestelde proces.

Volgens raadsman Juliën Maalsté was zijn cliënt ‘s ochtends opgenomen in het ziekenhuis vanwege diabetesklachten, veroorzaakt door het vasten tijdens de ramadan. De rechter vond het voldoende reden de zaak opnieuw aan te houden.

Vol gas

Foto van het ongeluk.
Volledig scherm
Foto van het ongeluk. © AD

Mohammed A. weigerde de bewuste dag te stoppen bij een verkeerscontrole. Hij reed met de politie achter zich aan vol gas over de snelweg bij Amersfoort, zichzelf en meerdere weggebruikers in gevaar brengend. Door op het laatste moment de afslag naar Leusden te nemen, probeerde A. zijn achtervolgers af te schudden. Toen hij zag dat de surveillancewagen nog achter hem zat, pakte hij opnieuw de oprit naar de A28.

Bij de afslag Leusden-Zuid ging het vervolgens volledig mis. Op dashcambeelden van een voor het verkeerslicht onderaan de afrit opgestelde automobilist was te zien hoe de auto van A. hem met volle snelheid rechts passeerde over de vluchtstrook.

Het voertuig werd gelanceerd, vloog meters door de lucht en raakte op de kruisende Arnhemseweg een stilstaande auto vol in de flank. De zwaargewonde bestuurster uit Scherpenzeel moest door de brandweer uit haar auto worden gezaagd. A. en zijn passagier lieten hun gecrashte auto achter en probeerden lopend te ontsnappen tussen de bomen. Ze kwamen uiteindelijk niet ver en werden gearresteerd.

De rechter verontschuldigde zich tegenover het slachtoffer en haar familie, die opnieuw voor niks naar de rechtbank kwamen. De vrouw had een slachtofferverklaring voor willen laten lezen. Ze moet die bewaren tot 5 augustus als het proces tegen Mohammed A. zal worden hervat.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort