Volledig scherm
De War © AD

'Reddingsplan' De War verdeelt collegepartij D66

Ermee gered is de culturele broedplaats aan de Eem allerminst, maar het stadhuis moet wel 'heel snel' zijn 'uiterste best' gaan doen om een nieuwe plek te vinden voor De War. Dat is de belangrijkste uitkomst van een verhit debat over de kwestie, die de grootste collegepartij D66 in twee kampen bleek te verdelen.

,,De activiteiten van De War onderschrijven we volledig", aldus fractievoorzitter Bart Huydts vanavond in de raadzaal. ,,Maar we hebben ook te maken met betrouwbaarheid van bestuur. Je kunt de spelregels van de wedstrijd niet veranderen, omdat de uitkomst je niet uitkomt. Deze twee kernwaarden worden in mijn fractie wisselend gewogen."

Stoppen
Het gevolg bleek bij de stemming over een voorstel direct te stoppen met de procedure die moet leiden tot de verkoop van het Warterrein aan projectontwikkelaar Rovase. De hoop van de indieners SP, GroenLinks, Amersfoort 2014 en Actief is dat in de rust die dan ontstaat, de War een zekere toekomst vindt. Twee van de negen D66-raadsleden (Wytse Dassen en Erwin Blaauw) stemden ook voor dit voorstel.

Volledig scherm
De uitslag van de stemming voor het voorstel 'stop de verkoop aan Rovase'. © AD

Ondanks deze steun uit onverwachte hoek (alle overige 23 raadsleden van collegepartijen zagen niets in het voorstel), bleef de noodrem onaangeraakt. Met 17 tegen 21 stemmen werd het verworpen. De aansporing aan het adres van het stadhuis om De War te helpen bij het zoeken naar een nieuwe plek, werd wél door de meerderheid aangenomen. Met hulp van de overige zeven D66'ers.

,,Je kunt zeggen dat dit voorstel boterzacht is, want het is slechts een inspanningsverplichting", motiveerde CDA-raadslid Ben van Koningsveld, indiener. ,,Maar we hebben bij de voedselbank, die ook weg moest, gezien dat het kan werken. De War is te mooi voor de stad om hem te laten gaan." Het voorstel werd door tegenstanders een schaamlap en doekje voor het bloeden genoemd.

Wethouder Hans Buijtelaar (VVD), die nu verplicht is zich in te spannen om een nieuwe plek te vinden voor De War, meent dat hiervoor ook de medewerking van de culturele broedplaats vereist is. ,,Ik kan het paard naar de beek brengen, maar het niet laten drinken."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort