Volledig scherm
© Wildbeheereenheid (WBE) Nijkerk en omgeving

Reekalfjes in Nijkerk met drone gered van wisse dood

Dankzij de inzet van een drone zijn dit seizoen in Nijkerk en omgeving dertig reekalfjes gered van een maaimachine. Wildbeheereenheid (WBE) Nijkerk en omgeving, een samenwerkingsverband van jagers in de regio, schafte de drone eind vorig jaar aan.

,,In totaal durf ik het aantal geredde kalfjes wel te verdubbelen”, zegt Jos Korner, secretaris van de WBE. ,,Kleine percelen zijn makkelijker om zelf doorheen te lopen. De kalfjes die daarbij worden gevonden, worden niet geteld.”

Het gebied van de WBE strekt zich uit van Harderwijk tot Barneveld. De 300 jagers die er actief zijn hebben contact met de boeren in hun gebied en kunnen, wanneer de boer wil gaan maaien, contact opnemen met de WBE om de drone het veld te laten controleren.

Efficiënter

Moeilijkheid is volgens de secretaris dat de boeren vaak op het zelfde moment maaien. ,,Ze kijken allemaal naar het weer. Volgend jaar kunnen we de drone hopelijk nog efficiënter inzetten.”

Korner is tevreden na het eerste seizoen. ,,Er leven zo’n 400 reegeiten in ons gebied. Ongeveer 300 daarvan krijgen een kalf. Met behulp van de drone hebben we daarvan dus 10 procent gered”, zegt hij.

De meeste reekalfjes worden volgens Korner rond 15 mei geboren. ,,Tot half juni blijven de jongen doodstil liggen als er gevaar dreigt, dat is hun verdedigingstechniek. Een maand later springen ze wel op als er een maaimachine aankomt.”

Reeën zijn geen bedreigde diersoort. Korner: ,,Maar je doet het om onnodig lijden te voorkomen. Een kreupele ree overleeft misschien wel, maar het is niet zoals de natuur het bedoeld heeft.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort