Volledig scherm
Bij de Luthersekerk wappert de regenboogvlag. © Peter Schong

Regenboogvlag wappert aan kerkgebouw Amersfoort

De Luthersekerk aan de Langestraat in Amersfoort heeft zaterdagmiddag de regenboogvlag aan de gevel van het kerkgebouw gehangen.

De pionierskerk De Amersfoortse Zwaan laat op haar Facebookpagina weten de regenboogvlag voor de emancipatie van homoseksuelen en transgenders te hebben gehesen voor iedereen die ‘boos, gekwetst of verbijsterd is’. Stadsdominee Diederik van Loo is zaterdagmiddag in de kerk aanwezig ‘voor wie zijn hart wil luchten’.

De kerk liet deze week al weten de Nashville-verklaring te verwerpen als ‘onbijbels en onschristelijk’. In het manifest, dat werd ondertekend door 200 orthodox-protestantse predikanten en prominenten zoals SGP-leider Kees van Staaij, wordt de tradtionele leer over seksuele ethiek en gender bevestigt. De Nashville-verklaring spreekt zich uit tegen homoseksualiteit en betoogt dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld tussen één man en één vrouw.’

Volgens de Amersfoortse luthersekerk is ‘God daar waar liefde en zorg zijn’. ,,Bij de Amersfoortse Zwaan ben je welkom, wie en hoe je ook bent,” schrijft de kerk op haar Facebookpagina.

Roze opblaaskerk

Zondagmiddag staat er een 18 meter lange roze opblaaskerk op de Hof in Amersfoort. Stichting Keiroze Amersfoort organiseert daar om 14.30 uur een anti-Nashville bijeenkomst. Tijdens de dienst wordt er volgens voorzitter Jos Houtveen geproost op de diversiteit en binding in Amersfoort. ,,We mogen hier dan ook trots op de LHBTI-emancipatie zijn. We willen zondag de liefde vieren. Het ondertekenen van het Nashville-verdrag werkt niet bevorderlijk in het acceptatieproces en zorgt voor afstand in plaats van toenadering. We nemen een standpunt in tegen alle ideologieën en overtuigingen die homoseksualiteit en transgenderisme afkeuren. Tijdens de dienst staat verbinding in plaats van uitsluiting centraal.”

De anti-Nashville petitie van de 19-jarige Woudenbergse Jiske van Piggelen is inmiddels bijna 47.000 keer ondertekend. Van Piggelen wil met haar petitie laten zien dat er in Nederland in haar ogen ruimte is om jezelf te zijn en dat je daarin niet beperkt kan worden.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort