Windmolens langs het Eemmeer.
Volledig scherm
Windmolens langs het Eemmeer. © AD

Regiogemeenten: windmolens bij Defensie en langs A12 bij Woudenberg

De regio Amersfoort ziet plek voor zeventien windmolens op Defensieterreinen en langs de A12 bij Woudenberg. Op daken van bedrijven kunnen grootschalig zonnepanelen aangelegd en ook op parkeergarages en in geluidsschermen.

In het zogeheten ‘conceptbod’ voor de regionale energiestrategie mikken de zeven gemeenten in de regio (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg) op een oppervlakte van 320 voetbalvelden (165 hectare) aan zonnepanelen op bedrijven, 15 hectare op parkeergarages en 10 hectare in geluidsschermen.

Bijdrage

Samen met windmolens en zonnevelden die in de planning staan moeten die zonnepanelen in het jaar 2030 een hoeveelheid van 0,5 terrawattuur aan duurzame energie opleveren. Daarmee draagt het bij aan de 35 terrawattuur die in heel Nederland alternatief moet worden opgewekt.

In het plan zijn nog geen concrete locaties genoemd, maar zijn ‘zoekgebieden in kansrijke zones’ vastgelegd. Voor de windmolens lijken de hogere delen van de Utrechtse Heuvelrug geschikt en met name de Defensieterreinen daar. Dat betekent dat de Amersfoortse, Leusder en Soesterbergse militaire terreinen in aanmerking komen. Alleen de vliegbasis Soesterberg en directe omgeving zijn uitgesloten, omdat windmolens de radar die daar draait verstoren. In het plan wordt een aantal van zeventien windmolens genoemd, waarvan drie langs de A12; de A1 en A28 worden niet genoemd.

Kansrijk

Zonnevelden zouden aan de stads- en dorpsranden, de randen van de Eempolders en in het kampenlandschap van de Gelderse Vallei kunnen worden geplaatst. Met daaromheen waterrijke randen of houtwallen. Die zonnevelden staan niet in het ‘conceptbod’ maar worden wel kansrijk genoemd. Op de langere termijn, dus na 2030, zou ook het Eemmeer kunnen dienen als plek voor windmolens, omdat er daar aan de Flevolandse kant al windturbines staan. Er wordt zelfs gesproken van drijvende zonnevelden op het Eemmeer. De plannen gelden als ‘denkrichting’.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort