Volledig scherm
© ANP XTRA

Rekenkamer: zorg niet voor iedereen in Amersfoort makkelijk te vinden

De toegang tot zorg en ondersteuning is nog niet voor iedereen in Amersfoort makkelijk te vinden. Dat geldt vooral voor laaggeletterden en mensen met een migratie-achtergrond. Dat concludeert de rekenkamer in een onderzoek naar ‘eigen kracht'.

De Amersfoortse rekenkamer wilde weten wat de gemeente, hulpverleners, sociale wijkteams en cliënten bedoelen met het begrip ‘eigen kracht’. De term is de laatste jaren tot een speerpunt geworden binnen sociale diensten. 

Het onderzoek laat zien dat er geen heldere beschrijving is van wat de gemeente en professionals onder ‘eigen kracht’ verstaan. Ook de gemeentelijke beleidskaders geven hier geen duidelijkheid over. In het beleid van de gemeente is vooral aandacht voor de sociale omgeving, maar dat is slechts één onderdeel van ‘eigen kracht’. Er is minder aandacht voor de andere drie onderdelen van eigen kracht: wat mensen kunnen en weten, wat zij willen én de mate waarin zij in staat zijn op hun eigen gedrag te reflecteren en dat te veranderen.

Uit het rekenkameronderzoek blijkt dat de professionele hulpverleners, die moeten beoordelen welke hulp en ondersteuning mensen nodig hebben, in de praktijk wél breder kijken dan alleen naar de sociale omgeving. Er zijn ook geen grote verschillen geconstateerd in de manier waarop hulpverleners vanuit verschillende organisaties naar een hulpvraag kijken. Zij kijken naar alle vier de onderdelen van eigen kracht. Ze hebben oog voor de beperkingen van cliënten, en voor wat cliënten en hun netwerk aankunnen.

De rekenkamer ziet dat professionals veel aandacht besteden aan het gesprek met de hulpvragers. Zij zoeken naar de ‘vraag achter de vraag’ om de hele situatie zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Maar in de praktijk van de hulpverlening is het niet makkelijk om het begrip ‘eigen kracht’ centraal te stellen. Hulpverleners moeten constant zoeken naar de juiste balans, want aan de ene kant wordt een beroep gedaan op wat iemand kan en wil, terwijl het aan de andere kant nu juist gaat om mensen met een (tijdelijk) gebrek aan eigen kracht.

Advies

De rekenkamer adviseert de gemeente te blijven werken aan de laagdrempeligheid en vindbaarheid van de toegang tot zorg en ondersteuning, met bijzondere aandacht voor inwoners met een beperking, voor mantelzorgers, voor inwoners met een migratie-achtergrond en voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. 

De rekenkamer adviseert ook om in het gemeentelijk beleid aandacht te geven aan de volle breedte van het begrip ‘eigen kracht’ - en om oog te hebben voor de interne tegenstrijdigheden die achter dit begrip schuil kunnen gaan. Daarnaast adviseert de rekenkamer aan de gemeente en de betrokken organisaties om in een gezamenlijk leerproces te werken aan de invulling van het begrip ‘eigen kracht’ in de praktijk, zodat de professionals op de werkvloer het gemeentelijk beleid zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. 

De Amersfoortse rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat het bestuur van de gemeente toetst. Aanbevelingen die naar voren komen uit onderzoeken worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die hier vervolgens over besluit. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort