Paleis Soestdijk gezien vanaf de Koningslaan, die tussen het paleis en De Naald loopt.
Volledig scherm
Paleis Soestdijk gezien vanaf de Koningslaan, die tussen het paleis en De Naald loopt. © AD

Restauratie Paleis Soestdijk aan zijden draad: wie dicht het gat van 11 miljoen euro?

De restauratie van Paleis Soestdijk mag niet in het gedrang komen door gebrek aan opbrengsten. Een ‘nieuwe toekomst voor het paleis’ is en blijft het gezamenlijke doel van eigenaar, gemeente, provincie, rijk en omwonenden.

Dat stelt wethouder Erwin Jansma (VVD) in een raadsinformatiebrief die komende woensdag aan de orde komt in de Baarnse politiek. ,,Als er onvoldoende zekerheid is over de middelen om de kosten voor renovatie te dekken, zal eigenaar Meyer Bergman niet starten met het herstel van paleis en landgoed. De gevolgen zullen groot zijn’’, stelt hij. Mocht er geen oplossing komen, dan vreest Jansma een juridische procedure.

Tekort

Dat betekent dat er alles op alles wordt gezet om het huidige tekort van 11 miljoen euro, veroorzaakt door een verbod van gemeente en provincie om naast de marechaussekazerne in het landgoedbos huizen te bouwen, op te lossen. Dat kan in feite op twee manieren: óf er wordt subsidie verstrekt door rijk en provincie óf er wordt een nieuwe kostendrager gevonden.

De gemeente betaalt in ieder geval niets bij. De provincie heeft in haar begroting 2020 gesteld dat het paleis mogelijk in aanmerking komt voor geld uit het Fonds Erfgoedparels. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft volgens Jansma aangegeven ‘mee te denken’ bij het zoeken naar een oplossing. Bijdragen van deze overheden zijn dus niet op voorhand uitgesloten. 

Ondernemersrisico

Oud-gedeputeerde en oud-burgemeester Wouter de Jong heeft de opdracht gekregen snel een oplossing te vinden. Hij moet een aantal scenario’s opstellen voor het dekken van de tekorten. Ook manieren vinden om de inkomsten te verhogen behoort tot zijn opdracht.

De Jong onderzoekt ook of er sprake is van ondernemersrisico voor Meyer Bergman door in 2017 het paleis te kopen zonder dat vaststond of de plannen haalbaar waren. In ieder geval is er destijds bij de verkoop door het rijk slechts ‘een globale toets’ geweest aan de beleidsregels van gemeente en provincie.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort