Volledig scherm
De kerkvloer van de Grote Kerk in Scherpenzeel verzakt en moet gerenoveerd worden. © AD

Restauratie van vloer Grote Kerk in Scherpenzeel van start: ‘De vraag is wat we tegenkomen’

De restauratie van de vloer van de Grote Kerk in Scherpenzeel gaat eind deze maand van start. Wat er onder de vloer wordt aangetroffen, is deels nog een verrassing.

Quote

Er zit asbest onder de vloer, dat moet eerst gesaneerd worden. De rest zien we dan

Wout van de Kleut

De vloer moet nodig worden vervangen nadat vorig jaar bleek dat de kerkvloer op meerdere plekken verzakt. De oude houten vloer gaat eruit en er komt een nieuwe betonnen vloer met vloerverwarming voor in de plaats. Daarnaast krijgt de kerk nieuwe ledverlichting.

Op 25 maart begint aannemer Osnabrugge met het uitruimen van de kerk. „Er zit asbest onder de vloer, dat eerst moet worden gesaneerd. De vraag is wat we daarna tegenkomen’’, zegt Wout van de Kleut, voorzitter van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Scherpenzeel, doelend op archeologische resten. „Er liggen knekels. Dat hebben we gezien door middel van foto’s die onder de vloer liggen. De verwachting is dat we een grafkelder onder de kansel tegenkomen.”

Regioarcheloog Petra Kloosterman beaamt dat er ‘losse fragmenten’ onder de kerk liggen. „Een loodgieter die onder de vloer kroop, is zich daar al eens doodgeschrokken.” De knekels hebben volgens de archeologe geen archeologische waarde en mogen in een graf onder de kerk worden verzameld. Of er meer onder de vloer ligt, durft Kloosterman niet te zeggen. „Het is altijd lastig met kerken. Soms weten we van tevoren dat er veel graven verstoord zijn, maar dat verschilt heel erg per kerk.”

Archeologie

Mochten er toch archeologische resten worden gevonden, dan gaat een speciaal protocol in werking. Een begeleidingsteam, waar Kloosterman onderdeel van uitmaakt, is bij de restauratie betrokken. Kloosterman: „Bij afgravingen is een archeoloog aanwezig en mocht er iets tevoorschijn komen, dan zijn we ook op afroep beschikbaar om het te documenteren.”

De Grote Kerk werd in 1939 en 1947 al eerder gerestaureerd. „Op 22 april 1945 hebben de Duitsers de kerk gebombardeerd. In 1947 zijn de toren en een deel van het middenschip opnieuw opgebouwd. We weten dat een deel van de grafzerken uit het middenschip verplaatst is naar het koor van de kerk’’, zegt Van de Kleut. „Als we funderingen van de oude versie van de kerk tegenkomen, dan kunnen we die nu documenteren en vastleggen’’, zegt Kloosterman.

Kerkrentmeester Van de Kleut wil, als er vondsten worden gedaan, een open dag organiseren voor geïnteresseerden. De datum hiervoor moet nog worden geprikt, maar de verwachting is dat dit half mei plaatsvindt. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort