Volledig scherm
Route: vanaf de Bunschoterstraat de Coelhorsterweg op; na circa 700 meter rechtsaf een onverharde (met jonge boompjes omzoomde) weg op. Na circa 200 meter aan de rechterkant. Coelhorsterweg 38. © Google Maps

Resten landhuis ontdekt in Hoogland

Archeologen hebben resten uitgegraven van een verdwenen buitenplaats aan de Coelhorsterweg in Hoogland-West. Ook sporen van de gracht eromheen zijn ontdekt.

Tot nu toe was alleen uit archiefonderzoek bekend dat er tot 1858 een buitenplaats gestaan heeft achter boerderij Kouwenhoven. Het huis stamt uit de 17de eeuw. Er zijn geen tekeningen van bekend.

De opgravingen zijn gedaan, omdat er op die plek vier nieuwe buitenplaatsen rond een gemeenschappelijk erf komen te staan. Er is nu tweeënhalve week gegraven en archeologen gaan nog twee weken door.

Op de plek is een stenen kelder met opbouw gevonden. De rest van het huis heeft waarschijnlijk uit hout bestaan en was ongeveer 22 bij 12 meter. Rondom is een aantal waterputten gevonden. Archeoloog Francien Snieder verwacht dat er bij het blootleggen van de gracht interessante vondsten boven water komen die iets vertellen over het dagelijks leven van de bewoners.

,,Er zijn wel meer van dit soort buitenplaatsen bekend in de regio. Vaak werden die in de zomer bewoond om de hitte van de stad te ontvluchten. Van dit huis is zeker dat het het hele jaar bewoond werd.’’

De archeologen van het Centrum voor Archeologie in Amersfoort stellen belangstellenden op 15 augustus in de gelegenheid de opgraving te bezoeken tussen 11.00 en 14.00 uur.

Route: vanaf de Bunschoterstraat de Coelhorsterweg op; na circa 700 meter rechtsaf een onverharde (met jonge boompjes omzoomde) weg op. Na circa 200 meter aan de rechterkant. Coelhorsterweg 38.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort