Volledig scherm
PREMIUM
© Nico Brons

Reumatologe Iet van Albada-Kuipers (63) met pensioen: ‘Ontroerend om te merken wat je voor mensen hebt betekend’

Reumatologe Iet van Albada-Kuipers (63) zette 32 jaar geleden haar eerste stappen in het St. Elizabeth Ziekenhuis in Amersfoort. Op 1 maart trekt ze de deur definitief achter zich dicht, na een lange loopbaan waarin ze de zorg zag veranderen.

Quote

Vroeger kwam 10 tot 20 procent van de patiënten in een rolstoel terecht

Iet van Albada (63)

Een MRI of PET-scan had het ziekenhuis niet. Tijdens haar ronde door het ziekenhuis liep ze met stapels dossier onder haar arm. En voor overleg over een röntgenfoto moest Van Albada met een fysiek exemplaar naar Utrecht om die te laten zien aan de hoogleraar. De zorg zag er absoluut anders uit toen Van Albada op haar 31ste begon als zelfstandig reumatoloog, de enige voor Amersfoort en de regio.

,,Ik durfde niet zo goed op vakantie en ging maximaal twee weken weg. We waren maar met zijn tweeën, een doktersassistente en ik”, vertelt Van Albada over die beginjaren. ,,Ik was een van de weinige vrouwelijke artsen, in die tijd waren er misschien vijf in het ziekenhuis. En ik was de eerste die zwanger werd. Gelukkig kwam er net een crèche voor kinderen van medewerkers van het Elizabeth.” In 1990 kreeg Van Albada versterking van een collega. Inmiddels telt de afdeling reumatologie meer dan twintig collega’s, onder wie vier artsen. Ook het vak zelf is enorm veranderd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort