Volledig scherm
De oogst van biologisch graan op de Esvelderbeekzone in Barneveld. © AD

Rijk trekt 20 miljoen euro uit voor regiodeal Foodvalley

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doneert 20 miljoen euro voor verdere ontwikkeling van de Foodvalley. Gelderland legt er 33 miljoen bij, Utrecht 10 miljoen. De acht gemeenten in de Foodvalley steken er samen nog eens 10 miljoen in.

De Foodvalley bestaat uit vijf Gelderse en drie Utrechtse gemeenten die in de Gelderse Vallei zijn gevestigd, waaronder Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel. De gemeenten hebben met elkaar gemeen dat er bovengemiddeld veel bedrijven zijn gehuisvest uit de voedingssector. Te denken valt aan Arla Foods Nederland (zuivel), Bieze Food Group (salades) en Struik Europe (vleesconserven) in Nijkerk.

Universiteit

In de Foodvalley werken bedrijven samen met onder meer de universiteiten van Utrecht en Wageningen, werkgevers en de boerenvakbond LTO Noord. Het verduurzamen van voedselproductie is een van de doelstellingen.

De zogeheten regiodeal die deze week officeel ondertekend is behelst dat de gemeenten uit de Foodvalley samen 10 miljoen euro op tafel leggen en in ruil daarvoor 73,6 miljoen kunnen investeren dankzij onder meer de bijdrages van de overheid. In een regiodeal werkt de rijksoverheid samen met regiopartners een grote projecten.

Utrecht heeft wel het voorbehoud gemaakt dat bekend moet zijn wie het geld gaat uitgeven en wie het gaat controleren. ,,Met deze deal kunnen we onze krachten bundelen en een cruciale bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor iedereen”, aldus René Verhulst, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg van de regiodeal Foodvalley en burgemeester van Ede.

De vele miljoenen uit de regiodeal gaan onder meer naar duurzame landbouw, naar het bevorderen van gezonde en duurzame voeding en naar onderzoek en onderwijs. Ook de ontwikkeling van het World Food Center (WFC) in Ede maakt daar deel van uit. Van de 70 miljoen euro gaat 28 miljoen euro naar het World Food Center.

Werkgelegenheid

,,De regiodeal heeft een heel mooie lokale uitwerking voor inwoners, boeren en bedrijven’’, aldus Verhulst. ,,Er ontstaat meer werkgelegenheid in het bijzonder voor jonge mensen. En ook meer bewustzijn over gezond en duurzaam eten door het bezoekerscentrum WFC Experience, wat op termijn bijdraagt aan de gezondheid van inwoners.’’

De Food Academy Nijkerk die in september van start gaat, wordt ook deels vanuit de regiodeal gefinancierd. Studenten volgen een leer-werktracject en rouleren tussen verschillende bedrijven.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort